Dizeli izgubili još jednu bitku, što ih čeka? Prodaja elektro auta prošlog mjeseca iznosi nevjerojatnih 21 %

 Prodaja elektro auta prošlog mjeseca iznosi nevjerojatnih 21 %!!! Prodaja novih električnih automobila u Europskoj uniji premašila prodaju novih dizelskih automobila, čija se prodaja strmoglavila. Za to postoji mali milijun razloga. Najveći, odluka političara o prelasku za struju. Pamtiti ćemo ih po moći, izdržljivosti, dugovječnosti, autonomiji, elastičnosti...

Dizeli izgubili još jednu bitku, što ih čeka? Prodaja elektro auta prošlog mjeseca iznosi nevjerojatnih 21 % Opel
20. 1. 2022

U svijetu automobilizma dizelski motori još uvijek imaju poprilično velik krug sljedbenika koji se oslanjaju na takve pogonske sklopove zbog kvaliteta koje zapravo imaju pri ruci: među njima je dovoljna količina okretnog momenta obično pri niskim okretajima motora i povoljna potrošnja. Ipak, u svjetlu hajke na njih, koju je pokrenula afera dieselgate prije više od šest godina, njihova popularnost stalno opada, a sada su dizelski automobili dosegli novu važnu prekretnicu. Pa, bolje rečeno, prekretnicu su dosegli električni automobili. Prema Automotive news Europe, u prosincu je to bio prvi put da je prodaja novih električnih automobila u Europskoj uniji premašila prodaju novih dizelskih automobila. Riječ je o potpuno električnim automobilima, a ne o kombinaciji prodaje svih elektrificiranih automobila, što uključuje i plug-in i klasične hibride.

Razlozi za gašenje

U posljednjem mjesecu prošle godine električni automobili zabilježili su 21% tržišnog udjela među svim novim automobilima, dok je prodaja novih dizelaša činila 19% prodaje svih novih automobila. Većinu prodaje, koja je još uvijek iznad 55 posto, i dalje čine automobili na benzin.

Prodaja novih dizelskih automobila naglo je pala tijekom 2021. Do kraja rujna u Europi je prodano samo 2,3 milijuna novih dizelskih automobila, što je 26 posto više u odnosu na isto razdoblje 2020. Značajan pad njihove prodaje može se pripisati i činjenica da se mnogi proizvođači već odlučuju povući takve motore iz ponude nekih svojih modela, a taj će se trend vjerojatno nastaviti i u budućnosti. Istovremeno, ponuda električnih automobila raste iz dana u dan, također u segmentu povoljnijih vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.