Preminuo je osnivač jedne od najposebnijih njemačkih marki automobila

Njegova je tvrtka na tržište iznijela neke kultne automobile, a vozio ih je i legendarni Elvis Presley!

Preminuo je osnivač jedne od najposebnijih njemačkih marki automobila Alpina Belgium
23. 10. 2023

Vijest da je nakon duge bolesti preminuo Burkad Bovensiepen, osnivač jedne od najposebnijih marki automobila. Riječ je o Alpini - tvrtki koja je 1965. počela s preradom rasplinjača, 1983. je njemačko ministarstvo prometa priznalo pravu marku automobila, a lani ju je kupio BMW. Tražili smo neke od najpoznatijih automobila Alpine.
 

Alpina 3.0 CSL "Batmobile"

 
 
 
 
Godine 1970. Alpina je imala uspješnu trkaću sezonu s BMW-om 2800 CS, ali su vjerovali da mogu biti još bolji. Zato je osnivač u Münchenu napisao da automobil uz neke preinake može bez problema "smršaviti" za 120-130 kilograma. BMW se složio s prijedlozima, Alpinini majstori uspjeli su masu smanjiti za čak 215 kilograma. Suradnja je potom dovela do jednog od najprepoznatljivijih trkaćih automobila na europskim stazama 1970-ih. Uz malu masu uspjehu je pridonio i trolitreni motor s izravnim ubrizgavanjem goriva te svi aerodinamični dodaci na karoseriji.
 

Alpina B10 BiTurbo

Između 1989. i 1994. proizvedeno je 507, temeljeno na BMW-u 535i (E34). U Alpini su im uzeli motor, posebno ga modificirali, dodali mu dva turbopunjača i tako je nastala za to vrijeme najbrža limuzina na svijetu. Sa 335 KS (250 kW) bio je snažniji od tadašnjeg M5, 100 kilometara na sat je postizao za 5,4 sekunde, dok se brzinomjer zaustavio na 290 km/h - tadašnji M5 bio je ograničen na 250 km/h . Ovaj model je samo dodatno podgrijao reputaciju marke i bio je najprodavaniji od svih njihovih modela do tada.

Alpina V8 Roadster

Godine 1998. BMW je predstavio Z8 - prestižni roadster koji je bio svojevrsna posveta BMW-u 507; onoj koju je imao i Elvis Presley. Iako je Z8 pokretao V8 motor iz M5 (E39), Alpnini inženjeri odlučili su ga zamijeniti drugim V8 motorom i dodati mu automatski mjenjač te ugraditi još mekši ovjes. Pa su ga pretvorili u udoban roadster kojeg bi malo tko branio. Izrađeno ih je 555, a njihova se vrijednost polako penje u visine.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lwee (@lwee.2)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.