Zavirite u Peléovu "tajnu" kolekciju automobila - Mercedes mu je bio daleko najdraži, a obožavao je i Bubu i BMW

Edson Arantes do Nascimento volio je Mercedes! U 82. godini života oprostila se nogometna legenda koja se svojedobno klela u njemačke automobilske marke, posebice u onu koju krasi srebrna zvijezda.

Još je bio tinejdžer, a Mercedes mu je nakon prvenstva u Stockholmu dao 250 W114, nakon čega je uslijedio 280 SE W108.


 

Zavirite u Peléovu "tajnu" kolekciju automobila - Mercedes mu je bio daleko najdraži, a obožavao je i Bubu i BMW Pele / Instagram
6. 1. 2023

Nogomet je krajem 2022. obilježio mrak kada se Pelé, po mnogima najveći nogometaš svih vremena, oprostio od svijeta. Rođen kao Edson Arantes do Nascimento, Pelé je tri puta osvojio Svjetsko prvenstvo s Brazilom (1958., 1962. i 1970.), prvi put u dobi od 17 godina. Iako se tijekom njegove nogometne karijere nije okretala velika količina novca u svojoj garaži imao je podosta zanimljivih automobilskih ljepotana s kojima se rijetko pojavljivao u javnosti, no većinu je dobivao na poklon od sponzora ili obožavatelja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Na vrhuncu slave 1960-ih i 1970-ih proizvođači automobila međusobno su se natjecali kako bi privukli pozornost zvijezde. Mercedes-Benz je to najbolje napravio.

Njemački proizvođač automobila u početku je Peléu dao 250 W114, nakon čega je uslijedio 280 SE W108.

280 SE W108 smatra se prethodnikom S-klase, budući da se radi o luksuznom vozilu koje je debitiralo kasnih 1960.

Peléov Mercedes 250 W114, s druge strane, nije bio tako luksuzan kao S-klasa, dičio se 2.5 - litreni redni šest, koji je mogao postići i do 180 km/h.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 
Mercedes nije bio jedini njemački proizvođač vozila koji je svoj automobil stavio u Peléovu garažu. I brazilska legenda svojedobno je dobila BMW, a Volkswagen mu je poklonio jedan od najlegendarnijih automobila ikada napravljenih - Bubu.

Potonji je Peléu bio osobito drag, zbog čega je s njim najčešće putovao uokolo.

Veza nogometne zvijezde s Volkswagenom nije završila na Bubi koju je tada vozio. Pelé je kasnije čak postao i ambasador Volkswagena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

No, nisu svi automobili u Peléovoj kolekciji bili “njemačkog porijekla”. Šezdesetih godina prošlog stoljeća na dar je dobio i limuzinu Aero Willys 2600. Prema pisanju lista El Futbolero, Pelé se na kraju morao odreći svoje kolekcije vozila. Kad je napunio 80 godina, bivši se sportaš više nije mogao sam voziti, već se Pelé oslonio na osobnog vozača i oprostio se od svoje kolekcije automobila.


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.