''Stao je uz tlačitelja!''- umjetnici napali Nicka Cavea zbog koncerta u Izraelu

Roger Waters, Brian Eno i Ken Loach oštro su kritizirali Nicka Cavea zbog nastupa u Izraelu. Oni pripadaju skupini umjetnika koja se priključila pokretu ''Boycott, Divestment, Sanctions'' (BDS).

''Stao je uz tlačitelja!''- umjetnici napali Nicka Cavea zbog koncerta u Izraelu Nick Cave and The Bad Seeds/Youtube screenshot
23. 11. 2017

Riječ je o kampanji koja lobira među umjetnicima, intelektualcima i biznismenima da bojkotiraju suradnju s Izraelom. Od glazbenika traže da ne nastupaju u toj zemlji, sve dok se njen tretman Palestine i Palestinaca ne promijeni.

Eno je 2014. godine tražio od Nicka Cavea da potpiše dokument kojim britanski glazbenici bojkotiraju Izrael, no on je odbio. Frontman "Bad Seedsa" održavanje koncerta pripisuje 'principijelnom stavu' te dodaje da voli Izrael i Izraelce. ''Odjednom je postalo jako važno suprotstaviti se ovim ljudima koji pokušavaju isključiti glazbenike, maltretirati glazbenike, cenzurirati glazbenike i ušutkati glazbenike", zaključio je na konferenciji u Jeruzalemu.

Među umjetnicima koji su u Izraelu, pod pritiskom toga pokreta otkazali koncerte, su Lauryn Hill i Elvis Costelo. Cave je lobiranje BDS-a opisao ''oblikom javnog ponižavanja'' koje je ''trpio'' oko 20 godina, ali je nakon dugoga razmišljanja nazvao svoje ljude i rekao da na popis gradova uključenih u europsku turneju, dodaju i Izrael.

NIJE RIJEČ O CENZURI, NEGO O LJUDSKIM PRAVIMA

Aktivisti su njegovu priču nazvali naivnom, arogantnom i moralno opasnom te tvrde da to nema veze s cenzurom umjetnika. Kažu da je Izrael koristio kulturnu razmjenu kao oblik propagande, a kampanja BDS-a traži od umjetnika da ne budu dijelom ove propagandne kampanje.

''Nick misli da je ovdje riječ o cenzuri njegove glazbe? Molim? Nick, uz dužno poštovanje, tvoja je glazba nebitna za ovo pitanje, kao i moja, kao i Brianova, kao što je i Beethovenova. Ovdje nije riječ o glazbi, nego o ljudskim pravima'', poručio je Roger Waters.

Britanski redatelj Ken Loache također je komentirao Caveov postupak: ''Nick Cave je imao izbor - stati uz potlačene Palestince ili uz državu Izrael, koja zanemaruje njihova ljudska prava. Stao je uz opresora.''

No, Cave nije jedini glazbenik koji je odbio bojkotirati Izrael. Na istoj listi su se našli Metallica, Elton John, Madonna i Radiohead. Izraelska vlada bojkot opisuje strateškim potezom, a njegove pobornike naziva antisemitima, što iz BDS-a opovrgavaju ističući da su mnogi njihovi aktivisti Židovi i državljani Izraela.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.