Njemački rekvijem Johannesa Brahmsa u izvedbi hrvatskog Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Martine Zadro, Leona Košavića

Pod dirigentskom palicom maestra Pavla Dešpalja izvest će ga Zagrebačka filharmonija, naš najveći orkestar  u četvrtak 26. travnja u KD Vatroslav Lisinski

Njemački rekvijem Johannesa Brahmsa u izvedbi hrvatskog Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Martine Zadro, Leona Košavića Start press
24. 4. 2019

U Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pod dirigentskim vodstvom dirigenta Pavla Dešpalja u četvrtak 26. travnja nastupaju Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, sopranistica Martina Zadro i bariton Leon Košavić.
U sklopu Plavog ciklusa ovog petka za ljubitelje klasične glazbe na programu je djelo Njemački rekvijem za sopran, bariton, mješoviti zbor i orkestar, op. 45. Johannesa Brahmsa. Pod dirigentskom palicom maestra Pavla Dešpalja izvest će ga naš najveći orkestar s Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, sopranisticom Martinom Zadro i baritonom Leonom Košavićem.
Njemački rekvijem premijerno je izveden na Veliki petak 1868. godine u katedrali u Bremenu. Smrt prijatelja i mentora Roberta Schumanna, a kasnije i majke, potaknula je Brahmsa na stvaranje rekvijema na njemačkom jeziku na temelju tekstova iz luteranske Biblije i apokrifa. S obzirom na to da je Johannes Brahms bio priznati agnostik, njegovo razmišljanje o smrti zapravo ne dijeli stajališta religiozne misli, već potječe iz filozofske i poetske meditacije. Iako bi skladanje rekvijema i njegova izvedba na Veliki petak to dala naslutiti, Brahms zapravo nije vjerovao u uskrsnuće već je na smrt gledao kao na životno iskustvo, fundamentalno osobno, ali opet suštinski zajedničko i univerzalno. Brahmsov Ein Deutsches Requiem (Njemački rekvijem) djelo je utjehe za one koji su ostali.
Dirigent i skladatelj Pavle Dešpalj dirigirao je mnogim prestižnim inozemnim orkestrima od Luksemburga, Toulousea, Milana, Frankfurta do Bratislave, Budimpešte, Bukurešta i Moskve. Ravnao je i Londonskim simfonijskim orkestrom i mnogim drugima. Počasni je građanin Dayton Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je potpredsjednik HAZU-a od 2004. do 2010. godine, te je od listopada 2014. godine počasni šef dirigent Zagrebačke filharmonije.
Sopranistica Martina Zadro debitirala je 1995. godine na sceni HNK u Zagrebu, te se vrlo brzo dokazala kao cjelovita scenska osobnost i profinjena koncertna pjevačica. Njezini recentni uspjesi obuhvaćaju sudjelovanje s legendarnim tenorom Joseom Carrerasom u sklopu njegove oproštajne svjetske turneje, te uloga Desdemone uz slavnog Otella Josea Curu na Festivalu u Ljubljani 2016. godine. Na koncertnom podiju Martina Zadro nastupa s uglednim simfonijskim orkestrima – Češkom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Slovenskom filharmonijom, Orkestrom gruzijske Opere.
Bariton Leon Košavić, rođen je u Karlovcu 1991. godine, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2015. godine u klasi Giorgia Suriana kod kojeg se i danas školuje. Često nastupa na koncertima sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, te Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. U suradnji s dirigenticom Natalie Stutzmann nastupa na koncertima s Filharmonijskim orkestrima iz Londona, Liverpoola, Bergena, Stravangera i Rotterdama. Debitirao je na pozornicama Finske nacionalne opere u Helsinkiju, Operi Lausanne u Švicarskoj, Royal Opera House u Londonu.
Za našu vjernu publiku prije koncerta u petak s početkom u 19.00 sati u predvorju Velike dvorane pozvani ste na pretkoncertni razgovor s baritonom Leonom Košavićem i sopranisticom Martinom Zadro prilikom kojeg će ugledni gosti podijeliti s vama svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.