Galeb je zauvik odletija... Nećemo ga zaboravit i uvik ćemo ga pivat...

Teško da prođe dan, a da vas namjerno ili nenamjerno pogodi onako jako neka od Oliverovih pisama. Sad će to biti nešto drukčije, zapravo to više nikada neće biti kao do sada. Oliver Dragojević umro je danas rano ujutro.

Galeb je zauvik odletija... Nećemo ga zaboravit i uvik ćemo ga pivat... Marijan Sušenj/Pixell
29. 7. 2018

Informaciju koja je rastužila cijelu naciju i sve one koji su voljeli, slušali i uživali uz Galeba i njegove pjesme prvo je prenijela rano ujutro Sloboda Dalmacija, a potom se poput požara raširila eterom, društvenim mrežama, portalima..., po svim mogućim platformama, paralelama i meridijanima. Danas je tužan dan. Iz Kine nam se javio i Matej Meštrović kojeg je informacija o smrti Olivera zatekla u vlaku između Dongguana i Nanchanga.



"Neka mu je mirno nebo i plavo nebo", napisao je pijanist koji večeras svira svoj četvrti od ukupno 13 koncerata zakazanih u Kini. Dodao je na svom profilu i svoju klavirsku interpretaciju Galeba, tužnu kao i vijest da je Galeb odletija zauvik! Točno prije godinu dana Oliveru Dragojeviću dijagnosticirana je teška bolest i od tada trajala je njegova posljednja bitka.

Kako je za njega kazao Gibonni, "Oliver je bio romantični revolucionar koji dozvoljava da ga vode duša i potpuna predanost glazbi" te dodao: "On je naš Frank Sinatra."

Pjevao je neke od najznačajnijih pjesama u zadnjih 50 godina. Cesarica je bila početak njihova zajedničkoga puta.
Surađivali su, družili se, stvarali i pjevali od ranih devedesetih. O Oliverovu karakteru možda je najbolje progovorio u prošlogodišnjem intervju u START-u sam Gibonni i to u trenucima kad još nisu znali da će morati promociju njihova posljednja zajedničkog albuma “Familija” prilagoditi Oliverovu zdravstvenom stanju.
I od tada se Oliver rijetko pojavljivao u javnosti, svjestan da vodi svoju posljednju i najvažniju bitku. I pjesme s "Familije", jednako kao i Cesarica, Moj Galebe i sve one druge njega će nadživjeti i pjevat će ih poput himni nadolazeće generacije.

Kako je i zašto Oliver uspio?

Prije svega jer je uživanje u glazbi za njega bilo važnije od uspjeha. Za njega nije bio sudnji dan kad bi pogriješio i lako bi prelazio i preko sudbonosnih i preteških pitanja. Bio je prirodan, opušten i iskren i zato su njegove pjesme toliko omiljene. Kraj svega toga Oliver je bio totalno apolitičan i vjerojatno i stoga univerzalan i cijelom svijetu prihvatljiv. I bio je svoj i tvrdoglav i nepopustljiv.

Iako nije pratio politička događanja, ostao je nepopustljiv prema agresorima i nikada nije pogazio riječ da nikada više neće svirati s one strane Drine. I to je bilo zapravo sve što ga je moglo povezivati s politikom. Bilo je to jedino što ga je strašno smetalo u društvenom životu i što mu je bez obzira na to što je znao prelaziti preko problema ostalo nerješivo. Pogazio riječ nikada nije i ni zlatne poluge ga nisu mogle više odvesti, recimo u Sava centar u Beogradu. A i tamo je još uvijek omiljen i tamo se sluša i slušat će se. Olivera kao da je Bog nagradio što ne vidi sukobe i što ih zna uspješno eskivirati. Ni ovaj jedini evidentirani javni eksces nikada nije komentirao. Jednostavno je šutio i nije se izjašnjavao, a ni putovao.

Iz Interviewa kojeg smo objavili u START-u, Olivera odlično opisuju i sljedeće Gibonnijeve riječi:

"Sjećam se Las Vegasa. Ondje je Oliver imao koncert, a ja sam bio gost. Tada smo po Americi putovali zrakoplovom. Kako mi se više nije dalo putovati avionima, stalno se izuvati i probijati kroza sve sigurnosne aparate, predložio sam da unajmimo auto i kroz pustinju se vozimo do Las Vegasa. Nisam ništa znao o Americi i htio sam osjetiti njezino bilo. Tako mi krenusmo u Vegas Dodgeovim kombijem. Vozili smo noću, jer danju je prevruće i nesnosno kroz pustinju, i iznenada u daljini ugledali svjetla. A kada smo se približili pa ušli usred noći je bilo svjetlije nego u podne. I prvi veliki pano na ulazu u grad, svijetleći i ogroman, imao je natpis: Palm hotel – Oliver Dragojević, special guest Gibonni. Počeo sam se smijati. Nakon toga uslijedila je reklama za Davida Copperfielda, pa za neko alkoholno piće, pa za prostituciju – tri prekrasne ženske stražnjice u bikiniju s natpisom "to možete imati u svojoj sobi” – zatim opet Oliverova reklama. Čista ludnica. Da, bio je to Oliver kojeg nećemo nikada zaboraviti i kojeg ćemo uvik pivati!"

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.