Eros Ramazotti, Bruce Springsteen, Sting, Phil Collins... ponosni su vlasnici dojmljivih unikatnih ukrasa koje izrađuje već 30 godina Goran Maretić Martini, umjetnik koji je svirao u ITD Bandu

Fascinantne minijature kupuju svjetski poznate face, a iza Martinija i brenda StrAngels stoji složna obitelj, supruga Snježana te kćeri, blizanke i manekenke Mia i Dea. Nakon tri desetljeća izrade minijaturnih instrumenata i bina hrvatski kreator doživio je meteorski svjetski uspjeh izradom filigramskog nakita za koji se otimaju i slavni. Nakit je izrađen od čelične žice, rondirane u više boja metala. Autor koristi nijanse ružičastog zlata, a nerijetko i patinira bakrenim nanosom. Prvi kupac i to "bubnjeva" bio je Dino Dvornik, a "anđele" nose Kolinda Grabar Kitarović, Jadranka Kosor...

Eros Ramazotti, Bruce Springsteen, Sting, Phil Collins... ponosni su vlasnici dojmljivih unikatnih ukrasa koje izrađuje već 30 godina Goran Maretić Martini, umjetnik koji je svirao u ITD Bandu Arhiva Maretić
21. 8. 2020

Napisala: Ana Lučin

Snimili: Matej Dokić i Igor Duganđić

Osim svjetske slave, Phill Collins, Bruce Springsteen, Sting, Michael Stipe, Eros Ramazotti, Claudio Baglioni, članovi Simple Mindsa, Pearl Jama i Springsteenovog E Street banda imaju još nešto zajedničko. Svaki od njih, naime, ponosni je vlasnik primjerka unikatne minijature hrvatskog umjetnika Gorana Maretića Martinija.
Ovaj samozatajni Pločanin sa zagrebačkom adresom bavi se izradom minijaturnih instrumenata i pozornica više od tri desetljeća, a tijekom karijere poklonike svog rada stekao je među brojnim planetarno popularnim muzičarima. Pažnju domaće javnosti nedavno je privukao prvom službenom promocijom svog unikatnog nakita, objedinjenog pod neobičnim imenom StrAngels. Nakon minijaturnih bina, bacio se, naime, u izradu nakita od čelične žice u obliku anđela i to od najsitnijih naušnica do broševa i ogrlica u svim dimenzijama.
>nakon brodova eto nakita
Kako naglašava u razgovoru za Start, modelarstvom se bavi od srednjoškolskih dana.
- Sve je počelo u tatinoj radionici u Pločama. Modeli brodova i aviona su prvo što je izlazilo iz ‘moje’ manufakture, a kako su mi se kao dječaku sviđali bubnjevi, htio sam sebi napraviti jedne male. Zapravo, htio sam velike, ali ih tada sebi nisam mogao priuštiti pa sam ove male izradio za ‘utjehu’. Napravio sam ih pileći stare školske pipe. Malo pomalo izradio sam ih za još za nekoliko prijatelja. Onda je krenula i prva zarada, priča autor fascinantnih žičanih minijatura.
>bubnjeve zamijenio kliještima
U Zagrebu je, kaže, završio Policijsku akademiju, ali ljubav prema glazbi i umjetnosti ipak je prevladala. Krajem osamdesetih tako je bio član zadnjeg postava ITD Banda, dok je minijature izrađivao u pauzama između koncerata i putovanja.
- U Italiji sam godinama svirao s talijanskom hard-rock grupom The Swords iz Padove, studirajući paralelno bubnjeve na CPM akademiji u Milanu, ali i prodajući minijature po sajmovima ručnih radova. Shvatio sam da je teško raditi obje stvari istovremeno, barem ne dovoljno kvalitetno koliko sam želio. Stoga sam odlučio u potpunosti se posvetiti minijaturama. Palice sam zamijenio radionicom i kliještima u zagrebačkim Dugavama, prisjeća se umjetnik, otkrivajući da mu je jedan prvih kupaca bio Dino Dvornik. Priuštio si je "mini bubnjeve" koje sam kreirao. Kada je riječ o čudesnim, lepršavim anđelima koji su zaludili ljubiteljice nakita, priznaje da je ideja potekla od supruge Snježane.
- Zamolila me jednom prilikom da joj napravim anđela. Potom su na red došle njene prijateljice, a nakon toga napravio sam ih na tisuće koji su "poletjeli" po svijetu. Svaki je bio čudan na svoj način i zato sam ih i nazvao StrAngels. Njihova posebnost krije se u specifičnim pozama, definiranom pokretu tijela te rafiniranoj, detaljnoj obradi, što garantira neponovljivost svakog uzorka, pojašnjava Martini. StrAngelsi su, ističe, izrađeni od čelične žice, galvanizirani i rodinirani u više boja metala, od srebrne, zlatne, ružičastozlatne do sjajne i tamnobakrene. Vještim savijanjem i lemljenjem pretvaraju se u ogrlice, naušnice i broševe koje ponekad, primjerice, nosi bivša premijerka Jadranka Kosor. Jedan StrAngel u ime Hrvatske obrtničke komore uručen je i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, dok ga je na zagrebačkom koncertu dobio i pokojni George Michael.
- Ogrlicu mu je poklonio naš zajednički prijatelj David Forbes, koji me spojio i sa svim ostalim poznatim glazbenicima. Dugo godina radio je kao šef voznog parka najveće britanske kompanije za logistiku velikih turneja, a upoznali smo se dok sam izlagao minijature na koncertu Pink Floyda u Rimu, sada već daleke 1993. Tada je kupio brojne radove te ih darovao cijelom bendu i njihovim tehničarima. Kada je naručio posebnog StrAngela za Georga Michaela, rekao sam mu da su rađeni za ‘ladys’, odnosno dame. Uzvratio mi je: - He is a lady, my friend, priča Martini, napominjući da ne smije zaboraviti ni ostale svjetske zvijezde poput Micka Jaggera, članova U2-a, Davida Gilmoura ili Eltona Johna, čijim je menadžerima David uručivao njegove radove. Ono što ovaj brend čini još posebnijim i zanimljivijim zasigurno je podatak da u njegovom kreiranju sudjeluje cijela obitelj. Ogromnu podršku pruža mu supruga Snježana, koja je ujedno zadužena za marketinške aktivnosti, dok se u izradi nakita s vremenom sve više oslanja na pomoć kćeri, 20-godišnjih blizanki Mije i Deje. - U tatinoj radionici upoznaju svijet žice, savijanja, oblikovanja i lemljenja pa svojim kreacijama upotpunjuju StrAngelse. Baš poput mene u mladosti, stvaraju svoj originalan stil, upotpunjujući taj čudesan prirodno stvaralački nasljedni proces na sebi svojstven način, ponosan je umjetnik.
>na pisti već od djetinjstva
U svijet izrade nakita Mia i Dea Maretić tek su kročile, no sestre i najbolje prijateljice već su godinama poznate na modnoj sceni. Na pistu su zakoračile još u ranom djetinjstvu, a lijepa lica i prekrasan izgled vinuli su ih u sam vrh scene. Upečatljivu ljepotu ovih dviju mladih dama, zaštitnih lica StrAngelsa, nemoguće je ne primijetiti. - Supruga ima veliku ulogu u njihovom usmjeravanju u modnom svijetu. Iako je u pitanju težak i stresan posao, uvijek im pružamo podršku. Neupućeni bi pomislili da je lako prošetati po pisti i par puta se presvući, ali to je ipak malo drugačije. Naročito u Milanu ili Parizu gdje je ubitačna konkurencija. Ipak, one taj posao zaista vole i, uz većinu renomiranih domaćih dizajnera, nosile su i respektabilne strane brendove“, navodi Martini.
Vrijedi napomenuti i da je svestrani kreativac pročelnik Sekcije suvenira i član Upravnog odbora u Udruženju obrtnika Grada Zagreba, kao i predsjednik Ceha umjetničkih i tradicijskih obrta Obrtničke komore Zagreba. - Nedavno sam proslavio 50. rođendan, a prvu minijaturu kreirao sam s 15 godina, kaže Martini za kraj razgovora, zaključujući da vrijeme zaista prebrzo leti. •

TATINE ANĐELICE Ne samo da odlično prezentiraju to što tata radi, Dea i Mia nerijetko ocu i pomažu u samoj izradi nakita, a i u brojnim drugim poslovima koji su "akademskog policajca" i virtuoznog glazbenika s europskom karijerom prometnuli u jednog od najtraženijih majstora malih, sitnih, prelijepih žičanih detalja kojima se ne može odoljeti

Lako je tati kad njegov
nakit "nose" omiljene mu blizanke, kćeri Mia i Dea (20). Za njima se otimaju i najveći svjetski kreatori, a iz dana u dan sve je više svjetskih ultra magazina koji ih stavljaju i na naslovnice

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.