500.000 tvrde organizatori u Bruxellesu, policija kaže da nije bilo više od 50.000 prosvjednika protiv covid mjera

Ulje na vatru bacila je Belgijska vlada koja je skratila valjanost covid putovnice sa 270 na 150 dana. U masi su također viđene zastave Poljske, Nizozemske, Albanije, Rumunjske, Francuske, a kako tvrdi Ivan Vilibor Sinčić i njegovi su prijatelji razvili hrvatski barjak.

Deseci tisuća ljudi, kako tvrdi policija ili pola milijuna kako kažu organizatori, okupili su se danas u Bruxellesu kako bi prosvjedovali protiv restriktivnih mjera protiv širenja novog koronavirusa, posebice njegove omikronske verzije. Prema procjeni organizatora, na prosvjednom skupu okupilo se 500.000 ljudi, a prema podacima policije oko 50.000. Među sudionicima su bili i mnogi iz drugih europskih zemalja. Naše je predvodio Ivan Vilibor Sinčić, koji je bio i jedan od službenih govornika na protestu.

https://fb.watch/aJyZYX14gB/

500.000 tvrde organizatori u Bruxellesu, policija kaže da nije bilo više od 50.000 prosvjednika protiv covid mjera FB
23. 1. 2022

Odbor za savjetovanje pri belgijskoj Vladi donio je odluku o produženju valjanosti potvrde o cijepljenju, Covid putovnici, sa 270 dana na 150 dana. Odluka stupa na snagu 1. ožujka.
To znači da svatko tko je cijepljen jednom dozom (samo Janssen) ili dvije doze (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) prije 1. listopada mora primiti pojačanu, booster dozu do 1. ožujka. U suprotnom, isteći će mu potvrda o cijepljenju.
Potvrda o oporavku nakon ozdravljenja također će vrijediti 150 dana.

Kako javljaju novinari francuske novinske agencije AFP, na prosvjedima se okupilo puno više ljudi nego na sličnim prethodnim prosvjednim skupovima u glavnom gradu Belgije, gdje su i sjedište europskih institucija.

Organizatori navode brojku od 500.000, a policija izvješćuje o 50.000 sudionika. Prosvjednici su se ujutro okupili na sjevernoj željezničkoj postaji, odakle su krenuli na pješačenje do parka Cinquantenaire u blizini Europske četvrti. Policija je prije početka skupa uhitila šest osoba, javljaju belgijski mediji.

Prosvjednici su nosili natpise koji kritiziraju belgijskog premijera Alexandrea De Crooa, pozivajući se na slobodu i demokratske vrijednosti. Mnogi od njih nisu nosili zaštitne maske, a prosvjednicima su se pridružili i istomišljenici iz drugih europskih zemalja, koji su se odazvali pozivu organizatora, uključujući Svjetske demonstracije za slobodu i Europljane ujedinjene za slobodu. U masi su također viđene zastave Poljske, Nizozemske, Albanije, Rumunjske, Francuske, a kako tvrdi Ivan Vilibor Sinčić i njegovi su prijatelji razvili hrvatski barjak.

"Ono što se događa od 2020. natjeralo je ljude da se probude", rekla je Francesca Fanara, koja je putovala iz Lillea u Francuskoj, blizu granice s Belgijom, dok je Adolfo Barbosa iz Portugala kritizirao "zdravstvenu diktaturu".

Tijekom prosvjeda izbili su neredi u Europskoj četvrti Bruxellesa, javlja belgijska novinska agencija Belga. Prosvjednici su upali u policiju i oštetili neke zgrade, što je potaknulo vlasti da odgovore suzavcem i vodenim topovima.Belgija, kao i mnoge druge europske zemlje, suočava se s velikim porastom infekcija uzrokovanih širenjem verzije omikrona. Vlada je u petak odlučila uvesti krunski barometar za bolje upravljanje epidemijom, koji će biti povezan sa stanjem u bolnicama. Od 1. ožujka dopunska doza cjepiva bit će obvezna u zemlji kako bi se održala valjanost očite potvrde ako je od druge prošlo više od pet mjeseci.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.