Pomoć kulturnom sektoru koji na starom kontinentu osigurava preko 7.8 milijuna radnih mjesta

Kultura i kreativne industrije osiguravaju oko 7,8 milijuna radnih mjesta i čine četiri posto europskog BDP-a. No taj sektor spada u trenutačno najpogođenije pandemijom koronavirusa i treba hitnu pomoć, upozorila je hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak.
 

Pomoć kulturnom sektoru koji na starom kontinentu osigurava preko 7.8 milijuna radnih mjesta Unsplash
9. 12. 2020

Sektor kulturne i kreativne industrije jedan je od najpogođenijih pandemijom koronavirusa i treba mu pomoći, izjavila je u petak hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak na virtualnoj konferenciji o toj temi.

Situacija u kulturnoj i kreativnoj industriji, koja osigurava približno 7,8 milijuna radnih mjesta i čini četiri posto europskog BDP-a, bila je tema virtualne konferencije u organizaciji Grupe prijateljstva kulturnih stvaratelja Europskog parlamenta (CCFG), čija je članica i hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak. Na konferenciji je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

S obzirom na to da sektor kulturne i kreativne industrije spada među najpogođenije krizom uzrokovanom covidom-19, Glavak je istaknula da je od iznimne važnosti pronaći rješenja i koristiti instrumente kojima će se dodatno podržati taj sektor i pomoći mu u oporavku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Europski parlament snažno je podržao sektor kulturne i kreativne industrije u svojoj Rezoluciji o kulturnom oporavku Europe, zalažući se da tom sektoru bude namijenjeno dva posto Mehanizma za oporavak i otpornost”, naglasila je Glavak.

Podsjetila je da je Grupa prijateljstva kulturnih stvaratelja predstavila deklaraciju o novom Višegodišnjem financijskom okviru u kojoj je još jednom naglašena važnost kulturnog i kreativnog sektora te zatražen veći proračun.

Program Kreativna Europa ključan za sljedeće sedmogodišnje razdoblje povećan je za 600 milijuna eura i sada iznosi 2,2 milijarde eura. Sada se moramo usredotočiti na budućnost. Plan oporavka uključuje kulturu i aktivirat će cijeli sektor oživljavanjem gospodarskih aktivnosti”, kazala je Glavak, poručivši da će svojim radom u CCFG-u nastaviti inzistirati na daljnjem poboljšanju i pozitivnim promjenama za kulturnu i kreativnu industriju.

Povjerenica Mariya Gabriel govorila je o sredstvima koja je Europska unija u svojim programima namijenila sektoru kulturne i kreativne industrije, kojima će ojačati konkurentnost i pružiti im dodatnu potporu.

Kultura je središte našega života. Uz programe Kreativna Europa, Horizon Europe, Erasmus+, kultura može biti uključena i u instrumente ReactEU, InvestEU, Digitalnu Europu i kohezijske fondove. Kriza je pokazala da trebamo ponovno razmisliti o našoj interakciji sa sektorom i poduprijeti ga na inovativne načine”, zaključila je Gabriel.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.