Sa šest mjeseci je morao u izbjeglištvo, rano je ostao bez oca. Uvijek je isticao koliko mu je vjera bitna

Hrvatski junak iz Zenice! Imao je samo šest mjeseci kad je kao prognanik stigao u Veliku Goricu. Ante Budimir pogotkom vrijednim pobjede protiv Armenije poslao je Hrvatsku na Euro.

Zovu ga i "Mandžukić za siromašne"

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ante Budimir (@budimir__ante)

Sa šest mjeseci je morao u izbjeglištvo, rano je ostao bez oca. Uvijek je isticao koliko mu je vjera bitna Luka Sanzl / Pixssell
22. 11. 2023

Zabio je 32-godišnji napadač u 43. minuti. Bio je to, pokazalo se, jedini pogodak na utakmici. Ali to je bilo dovoljno za toliko vrijednu pobjedu.

Fascinantna je i njegova životna priča. Život mu je, nažalost, obilježen tragedijama. Rođen je u Zenici 1991. godine, netom prije početka rata. Sa samo šest mjeseci njegova je obitelj morala pobjeći u Hrvatsku. Prvo je otišla majka, a potom im se pridružio i ostatak obitelji. Skrasili su se u Velikoj Gorici.

U ratu mu nitko nije stradao, ali zato mu je otac tragično poginuo u prometnoj nesreći. Antu i njegove dvije sestre zbog toga je odgajala njihova majka. Nogomet je zavolio od malih nogu.

Počeo je trenirati 1998. godine kada je Hrvatska osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Manje je poznata činjenica da je kratko trenirao i rukomet. No, ljubav prema nogometu brzo je prevladala, piše Slobodna Dalamcija. https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/studira-ekonomiju-zvali-su-ga-mandzukic-za-siromasne-a-zivot-su-mu-obiljezile-tragedije-sada-je-junak-hrvatske-1341010.

Sve to i više prenosi i Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/hrvatski-junak-iz-zenice-sa-sest-mjeseci-je-morao-u-izbjeglistvo-rano-je-ostao-bez-oca-uvijek-je-isticao-koliko-mu-je-vjera-bitna/?fbclid=IwAR1vwjyriWprFSrTWxt-0CYZi-ONE5NZ7_LlTF_BXVIyIbz2XasAwrq9eBU

Iako se od malena vidjelo da je talentiran i da će mu nogomet biti posao, obrazovanje nije zapostavio. Štoviše, upisao je Ekonomski fakultet i samo ga nekoliko ispita dijeli od diplome. Kako je priznao, na to su ga nagovorile sestre koje su i same završile ekonomiju. Prije tri godine sa suprugom Monikom dobio je prvo dijete, sina Tomu. Gospođa Budimir rodila je u Španjolskoj jer Ante je tada igrao za Osasunu.

Velikani se tresu


Ne čudi biblijsko ime njegovog sina s obzirom na to da Ante nikada nije krio koliko mu znači vjera. Na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju s papom. U međuvremenu su dobili još dvojicu sinova.

U Osasuni je i danas. Koliko mu vjeruje španjolski prvoligaš dokazuje činjenica da je nedavno potpisao novi dvogodišnji ugovor. Od nadimka „Mandžukić za siromašne” došao je do toga da zabija Realu i Barceloni. Španjolskim velikanima nije svejedno kada u napadu vide 190 centimetara visokog Budimira.

Forte mu je upravo igra glavom. U Osasuni je ove sezone u sjajnoj formi. Zabio je sedam pogodaka u Primeri i izbornik Zlatko Dalić morao ga je vratiti u kadar reprezentacije nakon godinu dana. S Vatrenima je zato bio u Katru kada je Hrvatska osvojila brončanu medalju.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Ante Budimir (@budimir__ante)

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.