"Zagrepčanko, samo se nemoj zacopat u mene, muškarca s periferije!" Branislav Glumac na kazališnim daskama ponovo nakon gotovo pola stoljeća

VIDEO + FOTO! Prelijepa djevojka iz društva visoka i mangup s periferije, predložak je bio po kojem je još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća napisao roman "Zagrepčanka" Branislav Glumac. Bio je hit, hit je i bit će hit. Vrijeme je danas sasvim drugo, no priča je ista strastvena - sasvim dovoljno za ponavljanje uspješnice koja je nekad žarila i palila kazališnim daskama.

Velikim dijelom nova se "Zagrepčanka rađa" i zahvaljući redatelju Draženu Krešiću, koji je na bitno drukčiji način osmislio kazališnu predstavu istog autora i naslova koja je nekad davno uspješno igrala i u HNK. Stara predstava u izvedbi Branke Cvitković i pokojnoga Bože Oreškovića bila je hit na kazališnim daskama, a protagonisti, a revival "Zagrepčanke" koju donosi mlada glumačka ekipa Nikolina Prkačin, Tea Harčević, Bernard Tomić i Domagoj Janković, obećavaju puno.

Kultna ZAGREPČANKA u novoj adaptaciji vraća se na scenu, kao posveta našem ranjenom gradu.

U maloj dvorani Vatroslav Lisinski 30. ožujka održat će se premijera "Zagrepčanke" po glasovitom romanu i predstavi. Roman je dosad prodan u preko 200.000 primjeraka a predstava je u Hrvatskom narodnom kazalištu sedamdesetih godina 20. stoljeća bila najgledanija tri sezone zaredom. Zašto ne ponoviti odličnu kultnu predstavu, pitali su se u Teatar Erato i MBstage. I nisu dugo razmišljali.

"Zagrepčanko, samo se nemoj zacopat u mene, muškarca s periferije!" Branislav Glumac na kazališnim daskama ponovo nakon gotovo pola stoljeća Denis Butorac
25. 3. 2022

Roman "Zagrepčanka" Branislava Glumca objavljen je 1974. i imao je brojna izdanja. Priča je to o Marijani, djevojci iz višeg sloja, iz centra Zagreba, koja živi razuzdano i zaljubljuje se u muškarca s periferije, iz drugog socijalnog konteksta.

Iza Teatar Erato stoje Branko i Lidija Ivanda, a s njima je u kazališnu pustolovinu krenuo i novinar, urednik i izdavač Neven Kepeski iz MB Stagea. Ekipa je kliknula na prvu i predstava je u rekordnom roku tu. Premijera je u "Maloj dvorani Vatroslav Lisinski" 30. ožujka, a kreatori ove sjajne ideje uvjeravaju nas kako će predstava trajati, baš kao i ona igrana u HNK u 20. stoljeću i to 300 puta.

- Nije me trebao dugo nagovarati, rekla je za Jutarnji list producentica Lidija Ivanda te nastavila da se još uvijek sjeća kako je u mladosti, krišom i s oprezom, strahom kao da će se opeći, prvi put čitala roman. https://www.jutarnji.hr/kultura/kazaliste/branislav-glumac-bio-je-erica-jong-socijalistickog-zagreba-autor-seve-bez-slica-15151938

"Zagrepčanka" je i danas izuzetno djelo, a takva će bit i predstava

- Takva je fama tada vladala oko "Zagrepčanke" u mom okruženju, što mi je danas potpuno iracionalno. Danas je jednako aktualno međugeneracijsko nerazumijevanje (ja sam za svoje adolescente po stavovima počesto iz "prošlog stoljeća"), kao što su danas različita pravila za Vanje i neke "tatine" sinove, a na svakom uglu možete ponovno sresti neku novu Marijanu ili ljubavi koje ne poznaju statusne razlike. I danas neke riječi ili djela "ne priliče damama", ali su dečki koji ih izgovore ili učine "pravi frajeri". Neke riječi (iz romana) ne bismo svim slovima mogli napisati ni u ovom intervjuu, zar ne? "Zagrepčanka" je i danas, kao i gotovo pola stoljeća ranije, izuzetna po svom istraživanju suvremenosti i egzistencije i zato smo se odlučili angažirati mlade suradnike, redatelja Dražena Krešića i dramaturga Patrika Gregureca, kako bismo obnovi ove kultne predstave dali novo čitanje i razumijevanje. Starija predstava u izvedbi Branke Cvitković i pokojnoga Bože Oreškovića bila je kazališni hit, izvedena je više od 300 puta i ako dostignemo taj broj izvedbi, bit ćemo presretni. Teatar Erato i Media Bar u ovom su projektu partneri prvi put, no već imamo u planu nove produkcije, kazala je producentica Lidija Ivanda u intervjuu za Jutarnji list. 

Roman je prodan u 200.000 primjetaka, a predstava je igrana 300 puta

Mnogo se toga, a opet tako malo, promijenilo otkad je publika prvi puta upoznala Marijanu i Vanju, glavne (anti)junake kultne "Zagrepčanke". Ovaj roman Branislava Glumca, prvi puta objavljen 1974., u međuvremenu je postao bestseler - dosad je prodan u više od 200 tisuća primjeraka. Kao kazališni komad zagrepčanka je prvi put postavljena 1976. u Zagrebu i smatra se jednim od najvećih hitova nacionalne kazališne kuće u sedamdesetim godinama 20. stoljeća. Današnju koncepciju i adaptaciju potpisuju redatelj Dražen Krešić i dramaturg Patrik Gregurec, a igraju (u alternacijama) možda najnadareniji mladi zagrebački glumci i glumice - Tea Harčević (ovogodišnja nominacija za Zlatni studio), Nikolina Prkačin, Domagoj Janković i Bernard Tomić (proišlogodišnji laureat Zlatnog studija).

Vrijeme je sasvim drugo, no priča je ista strastvena

Okolnosti u kojima su živjeli i ljubili Marijana i Vanja možda su se promijenile, no priča o strastvenoj, ali nemogućoj ljubavi, opterećenoj klasnim i statusnim razlikama, i danas je svježa i moćna. Branislav Glumac uspio je majstorskom vještinom slaganja slova stvoriti svevremensku priču koja ne poznaje granice - stavljanjem fokusa na osobno i intimno, u maniri velikih majstora, preko pojedinačnog je progovorio o univerzalnom. Kroz priču o Marijani, neobuzdanoj djevojci iz višeg sloja, koja svoju obitelj doživljava kao licemjernu zajednicu i život traži na periferiji, u sigurnom i pouzdanom dobrom komadu stare zemlje, ova predstava brutalno razgolićuje ljude i razlaže sve nijanse društvenog života. 

No, sada, dvije godine nakon potresa, Zagrepčanka je i mnogo više od kazališne predstave, ona je dar i posveta obnovi našeg ranjenog grada.

ZAGREPČANKA

dramska predstava


Kultna ZAGREPČANKA u novoj adaptaciji vraća se na scenu, kao posveta našem
ranjenom gradu.

 
Redatelj: Dražen Krešić

Dramaturg: Patrik Gregurec

Kostimografkinja i scenografkinja: Petra Pavičić

Glume: Nikolina Prkačin / Tea Harčević, Bernard Tomić / Domagoj 

Janković

Produkcija: Teatar Erato, MBstage

Zagrepčanko, samo se nemoj zacopat u mene - Zagrepčanka - Suzana Arskani

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.