To je najosamljenija cesta na svijetu; moći ćete se voziti satima a da nikoga ne sretnete

VIDEO:  Istina je da ćete imati mir, ali samoća ima visoku cijenu... 4946 ubitačnih km Route 50 - od Marylanda na istočnoj obali do Sacramenta u Kaliforniji, znana i kao "Najosamljenija cesta u SAD-u".

To je najosamljenija cesta na svijetu; moći ćete se voziti satima a da nikoga ne sretnete Manfred Guttenberger from Pixabay
9. 7. 2024

Napisala: Nika Arsovska

Route 50 je važna cestovna poveznica između zapadne i istočne obale Sjedinjenih Država, koja se proteže od Ocean Cityja u Marylandu na istočnoj obali do Sacramenta u Kaliforniji na zapadnoj obali. Dakle, njegova ukupna dužina iznosi 4.946 kilometara. Cesta je izgrađena početkom 20. stoljeća, kao jedna od prvih autocesta koja je omogućila prijevoz s istoka na zapad Sjedinjenih Država. No, ako je nekada bila važna prometna žila kucavica, danas je mnogi znaju pod imenom "Najosamljenija cesta u SAD-u".
 

Vijuga kroz slabo naseljena područja, a nerijetko se dogodi da na njoj i po nekoliko sati ne sretnete živu dušu. Njegov najizoliraniji dio je kroz državu Nevadu, gdje cesta presijeca slikovitu Sierra Nevadu, kao i golema pustinjska prostranstva. Cesta vodi pored mnogih kulturno bogatih gradova i pravih prirodnih dragulja, zbog čega je sve popularnija među turistima. Ali ne dovoljno da ukaljati njen ugled kao usamljene ceste.

Rudarska povijest područja kroz koje prolazi

Uz cestu su brojni gradovi kao što su Carson City i gradovi Fallon i Ely, koji se mogu pohvaliti atrakcijama poput Muzeja sjeverne željeznice u Nevadi i Nacionalnog parka Great Basin. Cesta također prolazi kroz povijesne rudarske gradove koji su danas gotovo u potpunosti nenaseljeni. Ta su mjesta zadržala svoj šarm iz 19. stoljeća i pružaju pogled na bogato rudarsko nasljeđe Nevade.
 

 
 
 
 

Iako se spokoj vožnje cestom koja vijuga između napuštenih gradova mnogima čini kao savršen odmor, putnici moraju biti spremni i na neke opasnosti. Mnogi dijelovi autoceste nisu pokriveni mobilnim signalom, a benzinske postaje i odmorišta prava su rijetkost. Stoga se za put treba dobro pripremiti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.