Žene po prvi put uzimaju pravdu u svoje ruke u Kataru! Šeici će vjerojatno kolutati očima... U Kataru će tri žene ispisati novo poglavlje u povijesti muškog nogometa

Stephanie Frappart iz Francuske, Salima Mukasanga iz Ruande i japanska fitness trenerica Yoshimi Yamashita na užasavanje mnogih Arapa krojit će sudbinu muškarcima i to tamo gdje baš oni dominiraju!

U nedjelju je počelo 22. Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će biti višestruko zanimljivo. Također zahvaljujući predstavnicama ljepšeg spola, koje u Kataru još uvijek ne uživaju potpuno slobodan život.

Žene po prvi put uzimaju pravdu u svoje ruke u Kataru! Šeici će vjerojatno kolutati očima... U Kataru će tri žene ispisati novo poglavlje u povijesti muškog nogometa Stephanie Frappart / Instagram
21. 11. 2022

U zemlji u kojoj žene još uvijek nemaju jednaka prava kao muškarci, povijest nogometa bit će ponovno ispisana upravo zbog predstavnica ljepšeg spola. Na 22. Svjetskom prvenstvu u nogometu prvi put u povijesti natjecanja sudit će i žena. U Katar su otputovale Stephanie Frappart iz Francuske, Salima Mukasanga iz Ruande i japanska fitness trenerica Yoshimi Yamashita. Frappartova će obavljati dužnost glavne sutkinje, a u ulozi bočnih sutkinja pomagat će joj Afrikanka i Azijatka.

Definitivno nema zbog okoliša

"Ići ću u Katar na Svjetsko prvenstvo. Ne bih tamo išla zbog okruženja. Ali možda će Svjetsko prvenstvo poboljšati prava žena u zemlji", rekla je Frappartova koja krupnim koracima ulazi u muški nogomet. pozornici. Bila je prva koja je sudila utakmicu u jednoj od najjačih europskih nogometnih liga za muškarce. Bila je i prva koja je sudila na utakmici Lige prvaka. Igrala je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a povjerena joj je i finalna utakmica Kupa Francuske. Nastup na Svjetskom prvenstvu bit će sljedeći vrhunac njezine sudačke karijere

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dueñas del Balón | Fútbol Femenino (@duenas.ec)

Kako će Katarci prihvatiti činjenicu da će sutkinja suditi na njihovom tlu, zanimljivo je pitanje. Iako je Katar naprednija muslimanska zemlja po pitanju ženskih prava, žene su još uvijek u mnogim aspektima degradirane u odnosu na muškarce. Iako se Katar prije nekog vremena izričito obvezao na ravnopravnost spolova, zemlja još uvijek ima neuravnotežene zakone u području nasljeđivanja, braka, pa čak i čije svjedočenje ima veću težinu na sudu.

Još uvijek soočene s diskriminacijom

"Žene se i dalje suočavaju s diskriminacijom u zakonu i praksi. Žene ostaju vezane uz muškog skrbnika, obično oca, brata, djeda ili ujaka, a udate žene uz svoje muževe. I dalje trebaju dopuštenje skrbnika za ključne životne odluke, uključujući brak , studija i zaposlenja. Obiteljski zakon još uvijek diskriminira žene, primjerice, razvedene žene ne mogu biti skrbnici svoje djece", objasnio je Amnesty International.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by En tu cancha (@entucanchaoficial)

Žene u Kataru ne moraju nositi pokrivalo za glavu, ali moraju poštovati lokalni kodeks odijevanja, koji inače vrijedi i za muškarce. Ramena i nadlaktice moraju biti pokriveni, a kratke hlače, suknje ili haljine moraju sezati do ili ispod koljena. Troje sutkinja koje će ući u povijest nogometa u Kataru morat će ipak paziti da svoj posao ne rade u prekratkim hlačicama...
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.