Samo se pogledom dodirujemo, a tako bih joj volio dati i „francuski poljubac“- akutno pandemijsko ludilo postaje kronično. Kad stane, slijedi „raspašoj“ i ludovat ćemo non-stop

 

U bizarnom smo kaosu zaštitnih maski, dezinficijensa i Zoom sastanaka. Samo se pogledom dodirujemo, a tako bih voli stisnuti i zagrliti drage ljude, nekim dragim curama dati i francuski poljubac. Sve mi to brane, sugeriraju da ne smijemo, da moramo činiti samo ono što oni drže da se mora. A toliko su nekonzistentni i stalno si skaču u usta. Da mi je netko kazao kako će „novonormalno“ bit svakodnevica pred 365 dana rekao bih mu da je čisti luđak. Kolumna Daria Hriba.
Budući da svi radimo od kuće, imamo stalno radno vrijeme. A kakve se stvari mogu učiniti čak i kasno popodne. Kakav se sastanak može dogoditi i navečer. Što znači da sam pandemijskim načinom života uspio značajnije uhvatiti svoj prirodni bioritam. Spavati kad samo volim spavati. Povremeno popodnevni san? Nema problema, kauč je uvijek vrlo blizu. Siesta nakon ručka? Oh, kako zgodno, budući da sam već (pa, još uvijek) u pidžami.
Tako sam se navikao na povremene agresivne idiote koji svom snagom nagaze na „plin“ i pohrle nekoliko stotina metara prema raskrižju te na dosadne tinejdžere koji usred noći krče nekih šest zapovijedi zakona o javnom poretku na „prdećim“ mopedima. na prvo svjetlo, izgorjeli valovi od središta prema domu, a između prevrtanja koša za smeće, glasno pokazuju posljedice svih loših odluka u procesu njihova odgoja. Posljednjih nekoliko mjeseci, međutim - čarobna tišina.

Samo se pogledom dodirujemo, a tako bih joj volio dati i „francuski poljubac“- akutno pandemijsko ludilo postaje kronično. Kad stane, slijedi „raspašoj“ i ludovat ćemo non-stop Bessi/Pixabay
4. 12. 2021

Kolumna: Dario Hrib


Da budem pošten, još uvijek ne bih želio da se sve vrati od prije. U proljeće je skovana fraza 'NOVONORMALNO'. Zajedno bismo je trebali oživjeti nakon završetka pandemije. Zašto i koja je to glupost, pa mi nemamo neko drugo vrijeme već baš ovo. Kakvo je takvo. Živjeti se mora, po mogućnosti što kvalitetnije. Živimo li danas kako želimo ili kako to drugi hoće? Definitivno sada živim 'novu stvarnost'. Posljednjih godinu dana smo u bizarnom kaosu zaštitnih maski, dezinficiranih kolica i Zoom sastanaka, samo se pogledom dodirujemo, a tako bih voli stisnuti i zagrliti drage ljude, nekim dragim curama dati i francuski poljubac. Sve mi to brane, sugeriraju da ne smijemo, da moramo činiti samo ono što oni drže da se mora. A toliko su nekonzistentni i stalno si skaču u usta. Moja osobna ‘nova stvarnost’ sasvim je prihvatljiv odraz ovog stanja, a da mi je to netko kazao pred 365 dana rekao bih mu da je čisti luđak.

Ni dane u tjednu više ne razlikujem. Svaki dan je u osnovi poput nedjelje - sumnjivo puno vremena provodim u trenirkama, ali istovremeno znam da nešto moram učiniti do sutra.
Kad gledam filmove na ovoj ili onoj platformi za streaming, pitam se kad su snimljeni. Pa tamo nitko ne nosi zaštitne maske, a nije da nije bilo virusa. I to kakav zagrljaj! "Vidi se da je to fikcija", promrmljam u sebi i preventivno mjerim tjelesnu temperaturu po treći put u istom danu.

Kod kuće mi se čini da govorimo samo o obrocima. Što će biti za doručak, što za ručak? Obroci su navještaj da se dan, koji je u biti samo kopija prethodnog dana, zapravo pomiče naprijed. Pretpostavljam da se nešto slično događa ako se liječite na zatvorenom odjelu psihijatrijske bolnice. „Svađaš li se sa svojim?“ Pita me prijatelj. Ne. Obamrlost je pobijedila, svađe se čine besmislenima. U slučaju poraza (i budimo pošteni, nije baš uobičajeno da muškarci pobjeđuju u svađama), možete otići samo u susjednu sobu, ako je imate. Sve ostalo je ionako zatvoreno. U svakom slučaju, za sat vremena moramo razgovarati o tome što će biti za večeru.

Lijenost je pokazala i zube. Kad nema rasporeda, kad ste u osnovi cijelo vrijeme kod kuće, a istovremeno cijelo vrijeme u uredu i kafiću (jer jedan je sada postao sve ostalo), imperativ užitka vuče vas da radite samo ugodne stvari. Kad se fizički preselim u teretanu, tamo mogu odvratiti pažnju samo uređajima i utezima. Međutim, ako sam kod kuće, hrpa slatkih stvari odvlači me od svakog uvlačenja trbuha. Recimo još jedan film s ljudima bez zaštitnih maski, uz kokice, šniclu, čokoladu…

Iako razumijem da ovo akutno ludilo polako postaje kronično i definitivno se radujem trenutku kada će pandemija biti samo loše sjećanje (i istodobno izgovor za sljedećih deset godina zašto nam ide tako loše. Ipak, život s pandemijom donio je neke posebnosti koje će mi nedostajati u toj "novoj stvarnosti". Ja kažem…

… Prazna parkirna mjesta u gradovima…

To je fenomen koji se ne događa samo tako.


Ljepota praznih parkirnih mjesta u većim gradovima otkriva se svakog ljeta, kada se škole zatvaraju za praznike, a mnoštvo se izvaljuje pod dalmatinskim borovima. Parkirna mjesta broje se sada, u mračnim, hladnim zimskim danima, kada neki skupni oblik vode nastavlja padati s neba. A sada ih ima na pretek. Bilo kada. U bilo koje doba dana. Vozite se, parkirate i bavite se svojim poslovima.

... Na cestama nije bilo gužve
Kad se sjetite u četiri popodne da biste trebali nešto odvesti do ureda u centru, a to ne znači da ćete sljedećih 45 minuta puzati s jednog semafora na drugi. Ponekad pomislim da je zaobilaznica izgrađena samo zato da ne zaboravimo da automobili imaju više od tri brzine.

... Ušteđen novac

U jednoj godini pandemije otkrio sam koliko sam samo novaca trošio po gradskim kafićima i restoranima. Kava i salate i ležeran kolač, sve po nekoj meni nepoznatoj logici, cijenjenoj po bečkim vrijednostima, bili su jako ukorijenjeni u moj proračun. Znam, znam - sam sam kriv i ne mogu reći da ću nakon otvaranja ugostiteljskih objekata odabrati nešto drugo. Međutim, sjediti u vrtu lijepog bara, pijuckati dobro skuhani cappuccino i razgovarati o trenutnim događajima ritual je koji mi previše znači da bih ga jednostavno izbrisao iz 'novonormalnog'.

No, činjenica je da cijene grafičkih kartica rastu uvis, da je svaki sljedeći Appleov telefon bliži cijeni manjeg automobila i da uz sve pretplate na streaming platforme koje su postale bitni dio moje pop kulturne zabave, na svojim bremenima imam alimentaciju za jedno dijete.
Dajte mi barem do znanja koliko trošim samo da bih bio, samo da većinu vremena nisam kod kuće. I to ne samo na salatama i kavama. I na prigodnim zabavama. I na darove, jer sada nije potrebno slaviti svaki rođendan od svakog prijatelja i svih njegovih prijestolonasljednika.

... Dosta odmora

Pandemija mi je pokazala koliko je zapravo vremena samo za operativne aktivnosti. Na primjer, za premještanje s mjesta A na mjesto B. Da biste kupili u trgovini, a ne na mreži. Stajati u jednom redu, pa u drugom redu, pa u trećem redu. A budući da je raspored uvijek bio prilično strog, stvari se moralo raditi u pravom redoslijedu.

Toga sada više nema. Budući da svi radimo od kuće, imamo stalno radno vrijeme. A kakve se stvari mogu učiniti čak i kasno popodne. Kakav se sastanak može dogoditi i navečer. Što znači da sam pandemijskim načinom života uspio značajnije uhvatiti svoj prirodni bioritam. Spavati kad samo volim spavati. Povremeno popodnevni san? Nema problema, kauč je uvijek vrlo blizu. Siesta nakon ručka? Oh, kako zgodno, budući da sam već (pa, još uvijek) u pidžami.

… tišina

Posljednjih nekoliko godina živim u mjestu gdje nije tako prometno kao što sam bio navikao u mladosti. Tako sam se navikao na povremene agresivne idiote koji svom snagom nagaze na „plin“ i pohrle nekoliko stotina metara prema raskrižju te na dosadne tinejdžere koji usred noći krče nekih šest zapovijedi zakona o javnom poretku na „prdećim“ mopedima. na prvo svjetlo, izgorjeli valovi od središta prema domu, a između prevrtanja koša za smeće, glasno pokazuju posljedice svih loših odluka u procesu njihova odgoja. Posljednjih nekoliko mjeseci, međutim - čarobna tišina. Kao u mladosti, kada se u daljini čuo samo neki lavež. Spokoj odsutnosti života, što je vrlo rijetko u gradu.

… Video konferencija

Na sastanku dok ste zapravo kod kuće na kauču? Vrhunski. Pripazite samo na frizuru, odjeću, raspored stvari u sobi. Pospremite krevet, odložite posteljni, jer sve to netko na Zoomu vidi. „Oprostite, kamera me danas otkucava.“ A budući da ljudi jednostavno ne vole organizirati digitalni sastanak za svako malo pitanje, također je otkrilo koliko bi sastanaka u prošlosti zapravo moglo odrađeno isključivo dopisivanjem mailom. Puno toga smo „otkrili“ za vrijeme pandemije i sasvim sigurno da više nikada neće biti kao prije. Obilježio nas je Covid-19 za sva vremena, al' da se neću zabavljati, ludovati, putovati, slaviti, grliti i ljubiti kao nekad, ma baš kao što su to činili Amerikanci pred devedeset godina kad su otpustili sve kočnice

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.