Njemačko 'groblje automobila', a razlog njihovog propadanja je u najmanju ruku neobičan

U jednoj od njemačkih šuma krije se višemilijunsko groblje automobila čija je namjena...

Automobile je kupio kako bi kroz umjetničku instalaciju vidio njihovo propadanje.

Njemačko 'groblje automobila', a razlog njihovog propadanja je u najmanju ruku neobičan YouTube/Broken Window Theory
4. 3. 2024

Napisala: Nika Arskovska

Duboko u njemačkoj šumi, nekoliko kilometara od Düsseldorfa, naići ćete na neobičan prizor. Čak 50 klasičnih automobila, nadrealno raspoređenih među drvećem. Groblje se prostire na čak 20.000 četvornih metara u blizini grada Neandertala. No u stvarnosti to čak nije ni pravo groblje automobila, već umjetnička instalacija. Da, dobro ste čuli!

 
Gomila poljoprivrednih vozila polako 'umire' pod utjecajem prirodnog okoliša

To je hrpa kolekcionarskih, čak i rijetkih, vozila koja su u svoje vrijeme vrijedila milijune. Njihovo održavanje je sve samo ne jeftino, a njemački trgovac automobilima i dizajner Michael Fröhlich došao je na neobičnu ideju. Napravio je umjetničku instalaciju, a sve je počelo 2000. godine kada je za svoj 50. rođendan osmislio čak pedeset klasičnih automobila proizvedenih 1950. godine, odnosno u godini svog rođenja.
 

Najprije je ugradio bijeli Jaguar koji je osvojio Grand Prix starinskih automobila na jednoj od njemačkih trkaćih staza. Slijedio ga je Porsche koji je u istoj utrci vozio njegov suparnik. Zatim je ondje smjestio 48 drugih vozila iz cijelog svijeta, uključujući i ruski Moscovich.

 
Automobile je kupio kako bi kroz umjetničku instalaciju vidio njihovo propadanje

No kod ugradnje uopće nisu presudni marka i model, već prije svega hrđa, patina i raspad, čime automobili dobivaju nove boje i teksture.

Spomenute automobile već je kupio s namjerom da promatra njihovo raspadanje. Pogoršanje. Svoju kolekciju platio je nekoliko milijuna eura, a sve kako bi gledao njihov kraj. Dokazati neospornu nadmoć majke prirode. U tu svrhu iz automobila su uklanjali ulje i sve ostalo što bi moglo zagađivati ​​okolinu. Fröhlich želi prenijeti poruku o prolaznosti kroz biosferu i raspadajuće automobile. O tome kako dok jedno umire, nešto se drugo rađa. Osim automobila, u instalaciju je uključio i avion, konjsku zapregu, traktor, englesku telefonsku govornicu, pa čak i dio Berlinskog zida. Postavku možete razgledati svake nedjelje, ali je potrebno prethodno rezervirati odgovarajući termin za posjet.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.