Žene su jednoglasne u ovom mišljenju: "Idealna mjera i visina muškarca je..." On 180 cm, a ona 167!

Visoki ili niski muškarci? Žene otkrivaju da više vole muškarce visoke toliko centimetara.

Hrvati su 7. najviša nacija na svijetu sa 182 cm visine, a žene 13. sa 162. Na svjetskoj razini idelani su muškarci visoki 180 cm, te žene od 167 cm.

Žene su jednoglasne u ovom mišljenju: "Idealna mjera i visina muškarca je..." On 180 cm, a ona 167! Instagram/Ashlyn Bischoff
29. 2. 2024

U potpuno znanstvenom i potpuno subjektivnom istraživanju žene su otkrile svoje mišljenje o tome koja je po njima savršena visina za partnera. Iako je uvriježeno mišljenje da žene više vole više muškarce, ovi bi vas rezultati mogli iznenaditi.

Istraživanje

Istraživanje je objavljeno u stručnoj reviji Frontiers in Psychology. Istraživači su promatrali osobne preferencije u pogledu visine romantičnih partnera i otkrili da – kao što možete zamisliti – žene i muškarci imaju vrlo različita očekivanja.

Uzorak za ovo istraživanje bilo je više od 500 osoba u dobi od 15 do 77 godina s Kube, Kanade, Sjedinjenih Država i Norveške. Prvo su ih izmjerili. Prosječna visina muških sudionika bila je 177,8 centimetara, dok je prosječna visina sudionica istraživanja bila 165 centimetara.

ZANIMLJIVOST: Koliko smo visoki Hrvati i Hrvatice?

U Hrvatskoj su muškarci prosječno visoki 181 cm i 7. su na svijetu po visini, žene s prosječnom visinom od 167 cm zauzimaju 13. mjesto. Hrvatska je 18. na ljestvici država po svijetu s prosječno najvišimi žiteljima, razotkriva Wisevoter. Globalno gledano prosječna visina muškaraca je 173 cm, a žena 161 cm.

Sudionici su zatim upitani koja je po njihovom mišljenju idealna visina partnera za kratkoročnu i dugoročnu vezu. Dobili su crteže atraktivnih osoba suprotnog spola, a sudionici su potom odabrali željenu visinu te osobe ili svog potencijalnog partnera. Sudionici su mogli odabrati više visina ako su htjeli, iako je na kraju to učinilo samo 2,6 posto.

Rezultati

Preferencije su znatno varirale, ali muškarci su u prosjeku više voljeli žene koje su niže od njih. Točnije: najviše vole ako su visoki oko 162 centimetra. Zanimljivo je i otkriće da muškarci za kraće veze preferiraju (čak) niže žene.

Žene žele da im muškarci budu viši od njih. Najviše vole ako su visoki oko 180 centimetara.

Upamtite, na kraju dana nije važno koliko ste visoki i svatko tko prosuđuje svoje potencijalne partnere samo na temelju toga vjerojatno nije vrijedan vašeg vremena.

Istočni Timor - muškarci u prosjeku visoki samo 160 cm, Nepalci 6. sa 164 cm

Deset zemalja s najnižim ljudima su Istočni Timor, Salamunovi Otoci, Papua Nova Gvineja, Laos, Jemen, Nepal, Mozambik, Gvatemala, Filipini i Maršalovi Otoci. Najniža država na svijetu je Istočni Timor, s prosječnom visinom muškarca od 160 cm. Druga, treća i četvrta najniža zemlja su Salamunovi otoci, Laos i Papua Nova Gvineja, s prosječnom visinom muškaraca od 163 cm svaki. Jemen, Nepal, Mozambik i Gvatemala su peta, šesta, sedma i osma najniža država na svijetu, a sve imaju prosječnu visinu muškarca od 164 cm. Konačno, Filipini i Maršalovi otoci nalaze se na devetom i desetom mjestu najnižih zemalja, obje s prosječnom visinom muškarca od 165 cm.


Nizozemska je najviša zemlja na svijetu, s prosječnom visinom muškarca od 184 cm

To se pripisuje nizozemskoj prehrani, kao i drugim čimbenicima kao što su dobra zdravstvena skrb, obrazovanje i životni uvjeti, pa Nizozemska stalno zauzima visoko mjesto na globalnim zdravstvenim indeksima. Osim što imaju prosječnu mušku visinu od 184 cm, Nizozemke su i više od onih iz drugih nacija – s prosječnom ženskom visinom od 170 cm.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.