"Neka plate oni koji najviše zagađuju!" "Milijarderi ne bi trebali postojati", ili zašto su porezi za onečišćenje jednaki za bogate i siromašne, neka plate oni koji imaju i previše

1 posto bogatih zagađuje više od 50 posto čovječanstva. Aktivisti traže da onda u takvom odnosu i plate zelene poreze.

300 najvećih mega jahti usidrednih u Španjolskoj proizvodi čak 285.000 tona ugljičnog dioksida godišnje, što je ekvivalent razini emisije cijele države.
 

"Neka plate oni koji najviše zagađuju!" "Milijarderi ne bi trebali postojati", ili zašto su porezi za onečišćenje jednaki za bogate i siromašne, neka plate oni koji imaju i previše ExtinctionRebellion Spain
13. 9. 2023

Napisala: Nika Arsovska

Mega jahta Kaos, izgrađena 2017. godine, simbol je luksuza i prestiža, pa jasno predstavlja sve što ne valja s ovom planetom, a vlasnicima, koji su ujedno i vlasnici lanca supermarketa Walmart.

S druge strane, naš planet plaća prokleto visok porez.

Još jedno vruće ljeto rekordnih vrućina i ekstremnih vremenskih nepogoda je iza nas.Prema aktivistima koji rade na podizanju svijesti o klimatskim promjenama i društvenim nejednakostima, 1% stanovnika Zemlje (naravno najbogatijih) zagađuje puno više od polovice planeta stanovnika.

Milijarder namreč proizvede milijonkrat več emisij kot povprečen človek (upoštevajoč emisije, ki jih proizvedejo njegove naložbe), so pokazali izsledki študije Oxfama.

A upravo na to upozoravaju aktivisti Extinction Rebellion Spain in Scientific Rebellion.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rebelión o Extinción España (@esxrebellion)

 
Luksuznu jahtu usidrenu u marini Port Vell u Barceloni stoga su poprskali crvenom biorazgradivom bojom. Istovremeno su dvojica aktivista razvili transparent s porukom: “Milijarderi ne bi trebali postojati.” Obje su aktivistice na kraju privedene. Kaos će se morati vratiti na popravak, koji će biti sve samo ne jeftin.

No, aktivisti imaju dobar razlog, prema njihovim izjavama, 300 najvećih mega jahti proizvoditi čak 285.000 tona ugljičnog dioksida godišnje, što je ekvivalent razini emisije cijele zemlje.

Godišnji troškovi održavanja 6000 najvećih svjetskih megajahti mogli bi izbrisati dugove takozvanih zemalja u razvoju.

Kaos je inače i luksuzna jahta, izgrađena po narudžbi bivšeg katarskog emira Khalifa bin Hamada bin Abdullaha bin Jassima bin Mohammeda Al Thanija.  
Ali šeik nije dugo uživao u tome.

 
Jahta duga 110 metara ubrzo je pala u ruke Nancy Walton Laurie, nasljednice bogatstva američkog lanca Walmart.

Međutim, ovo nije prvi put da su se aktivisti spustili na Kaos. Naime, tek je prije nekoliko tjedana izašla s popravka koji su joj aktivisti Futuro Vegetala dali prilikom prvog "napada" na Ibizu. Tada su jahtu poprskali crnom i crvenom bojom i porukom: " Jedite bogate."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.