Kraljevska obitelj u jednom od najvećih kaosa u povijesti, zbog kojeg su spremni dokinuti tradiciju

U kraljevskoj palači, od smrti kraljice Elizabete II. postoji borba i prikriveno dogovaranje tko će dominirati. Mnogi stručnjaci oštro osuđuju njihove postupke.
 

Kraljevska obitelj u jednom od najvećih kaosa u povijesti, zbog kojeg su spremni dokinuti tradiciju Royal family /Instagram
26. 10. 2022

U kraljevskom dvoru prijestolonasljednika Charlesa III. nastaje pravi kaos. To se uglavnom odnosi na dokument Doma lordova koji nalaže prvu ustavnu reformu. To se odnosi na činjenicu da trenutno, kada je monarh iz bilo kojeg razloga odsutan, državne poslove mogu obavljati dva državna savjetnika, a problem je u tome što te poslove mogu obavljati najstarije punoljetne osobe u nasljednoj liniji. Mnogi se ne slažu da za to postoje pogodne osobe, poput princa Andrewa, koji je maknut iz javnog života zbog veze s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Ovi su prijedlozi razmatrani prije nekoliko mjeseci, uz odobrenje pokojne kraljice, piše Daily Mail.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by His Majesty King Charles III (Fanpage) (@hmkingcharlesiii)

Što predviđa prijedlog? 

Prema tradiciji, kralj može zatražiti pomoć u slučaju odsutnosti od šireg kruga svojih zamjenika. Prema odredbama Zakona o regentstvu iz 1937. i 1953., oni mogu biti imenovani među četiri najstarije odrasle osobe u liniji nasljeđivanja i supružnika monarha. Dakle, ovo uključuje Anne, princezu Royal, princa Edwarda Earla od Wessexa, princa Andrewa (vojvodu od Yorka) i princezu Beatrice.

Mogu obavljati rutinske ustavne dužnosti tijekom kraljeve odsutnosti.

 
Službenici palače svjesni su da bi u vrijeme velikog nacionalnog, međunarodnog i gospodarskog preokreta bilo vrlo nezgodno da glatko i trenutačno funkcioniranje Vlade odjednom ovisi o bilo kojem od vojvoda.

Mnogi su jasno protiv

Ranije ovog tjedna, ta se tema pojavila u Domu lordova nakon pitanja laburističkog nasljednog vršnjaka, vikonta Stansgatea. "Je li vlada zadovoljna da nastavi ovu tradiciju prema kojoj državne savjetnike i namjesništvo mogu vršiti vojvoda od Yorka ili vojvoda od Sussexa, od kojih je jedan napustio javni život, a drugi zemlju?" upitao. Lord Stansgate, sin pokojnog laburističkog velikana Tonyja Benna, nastavio je: "Nije li vrijeme da se vlada obrati kralju kako bi zajedno vidjeli može li se napraviti značajna promjena u ovom zakonu?"
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Monarchies (@royal.monarchies)

Dr. Craig Prescott iz Udruge za ustavno pravo Ujedinjenog Kraljevstva tvitao je na tu temu: "Vjerujem da je pitanje prikladnosti princa Harryja i Andrewa kao državnih savjetnika prvi put postavljeno u parlamentu."

Visoki dužnosnici palače već su tijekom ljeta tražili načine za rješavanje ovog potencijalnog kamena spoticanja.

U palači tim stvarima upravljaju osobni tajnik pokojne kraljice, Sir Edward Young, i glavni privatni tajnik, Sir Clive Alderton. Stoga ovo pitanje trenutno ostaje dio žestoke i nedovršene rasprave.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.