Tko je mladi seljak koji Ani Roš Stojan prodaje samo 1 krumpir po nevjerojatnoj cijeni od jednog eura po komadu?

Ana Roš Stojan, vlasnica restorana s 3 Michelinove zvjezdice od njega kupuje i češnjak i grah, a dogovorili su i još povrća koje će uzgojiti posebno za nju.

Tko je mladi seljak koji Ani Roš Stojan prodaje samo 1 krumpir po nevjerojatnoj cijeni od jednog eura po komadu? Žiga Živulović jr./Bobo
13. 10. 2023

Ana Roš Stojan je nedavno govorila o tome, da lako naplati više nego što je potrebno sastojke u svojim jelima, ako zna da su kvalitetni. Tako je na Šentviškoj visoravni pronašla mladog poljoprivrednika koji vlastitim rukama, bez strojeva, uzgaja krumpir.

Zbog ograničene težine od 40 grama, rast krumpira mora stati, pa je kuharu postavio cijenu od jednog eura za jedan krumpir, što je ona bez pogovora prihvatila. Krumpir nadmašuje svaki komad ribe, mesa, dagnji, kamenica i kavijar”, ​​rekla je tada Ana Roš Stojan.

"Mogao sam joj ponuditi samo krumpir"
 

A tko je tajanstveni farmer? Kako javlja magazin Jana, riječ je o Mihi Kobalu koji živi na Šentviškoj visoravni kod Tolminskog s partnericom Alenkom i njihovom kćeri, još bebom, studirao je elektrotehniku, bio je i izvrstan sportaš, skijaš, ali radi kao instruktor skijanja. ) rad na računalu i natjecanja na bijelim padinama zamijenio je "uredom" u prirodi kada je 2014. godine naslijedio imanje i kuću svoje tete po očevoj liniji. Prekvalificirao se za drvosječu i vozača traktora; uz staru kuću i imanje izgradio je novu drvenu kuću u kojoj obitelj danas živi, ​​au staroj okućnici skladišti proizvode.

Ali kako je Ana Roš Stojan za to saznala?

– Ana za svoju kuhinju traži domaće farmere i vjerojatno je tako za mene saznala od mojih kupaca u Kobaridu – rekla je Kobal novinarki Jane Katji Božič. "Upoznali smo se kod nje, u Kući Franko, a krumpir je bio prvo što sam joj mogao ponuditi početkom ljeta. Povrće je poznatije ovdje u planini. Dok se u Vipavskoj dolini prvi krumpiri beru već na početak svibnja, tada baš sadimo.“ Tada mu je rekla da za jedan od svojih specijaliteta – krumpir pripremljen u ljusci, na ljetnom sijenu s dodatkom kiselog maslaca s okusom hrena – treba gomolje od oko 40 kom. grama da ih dobije, ali Kobal ih je trebao spriječiti da rastu Otkako su se dogovorili, dio njegovog uroda posvećen je samo njoj. “Zbog toga je četiri puta manje krumpira, to morate čitati, jer mora biti pravilnog oblika i neoštećen, pa je i cijena tome primjerena”, kaže. Ana Roš Stojan, koja upravo otvara novi restoran u centru Ljubljane, Jaz by Ana Roš, od njega kupuje i češnjak i grah, a dogovorili su i još nekoliko biljaka koje će uzgajati posebno za nju.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.