Jeste li znali da Stjepan Hauser iz 2CELLOS ima uspješnog i zgodnog brata? Pročitajte što nam je otkrio

Miron Hauser (37), stariji brat svjetski poznatog Stjepana iz dua 2CELLOS, umjetnički je voditelj i dirigent Jazz orkestra HRT-a, a od 2011. do 2016. bio je stalni član hrvatske pop grupe Jinx. U razgovoru nam je povjerio kako je započeo njegov glazbeni put i otkrio tajnu koju javnost još ne zna.

Jeste li znali da Stjepan Hauser iz 2CELLOS ima uspješnog i zgodnog brata? Pročitajte što nam je otkrio Instagram/Miron Hauser
22. 6. 2022

Smatra se iznimno uspješnim skladateljem, dirigentom i trombonistom na Balkanu, ali je na početku svoje glazbene karijere, kao i svatko od nas, bio tražen. Nakon šest godina sviranja violine, odustao je od sviranja. Zamijenio ga je za trombon, s kojim su brzo postali nerazdvojni.

Sve svoje glazbene "igračke" - vjerojatno ne nekoliko - i dalje pažljivo čuva. Surađivao je s velikim imenima hrvatske estrade, poput Olivera Dragojevića, Nine Badrić i Gibonnija.

Između ostalog, otkrio nam je i da najviše uživa u kubanskoj glazbi kojoj je posvetio dvije, zasad samo tetovaže. Glas se proširio na njegovu obitelj i slavnog brata Stjepana Hausera iz dua 2CELLOS s kojim je zajedno stajao na pozornici u prošlosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Dolazite iz glazbene obitelji. Jeste li od djetinjstva imali inspiraciju za glazbu ili se ljubav rodila tek kasnije?

Moja majka je bila profesorica u glazbenoj školi, a otac, iako nije išao u glazbenu školu, bio je veliki umjetnik i dobar glazbenik, pa je glazba uvijek bila prisutna kod kuće.

Svirali ste violinu šest godina. Zašto si stao? Kada ste počeli svirati trombon?

Svirao sam je šest godina i nikako mi nije odgovarala. Tako sam htio napustiti glazbenu školu. Jednom prilikom, dok smo šetali, mama je srela svog kolegu, profesora Željka Rikera, i rekla: "Željko, hoćeš li mi odvesti dijete na trombon?" Onda me uhvatio za lice i rekao.

 
"Da! To su prava usta za trombon. Neka dođe sutra!"

I tako sam od “sutra” postao trombonista.

Jednom ste rekli: "Trombonist se ne postaje, ali se kao trombonist rodi." Dijelite li i dalje isto mišljenje?

Zapravo, da. Nisam sreo osobu koja je rekla: "Želim svirati trombon." Svatko ima priču poput moje.

Što mora imati dobar trombonist?

Ono što bi svaki drugi glazbenik trebao imati. Ljubav, želja, volja i vizija...

Čuvaš li još uvijek svoj prvi trombon?

Još uvijek imam sve svoje trombone. Vrlo su jeftini u usporedbi s nekim instrumentima. Ovaj na kojem trenutno igram kupio sam za 800 dolara. To je smiješno jeftino u usporedbi s nekim violinama ili sličnim instrumentima, kad možemo čak i govoriti o milijunima.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Jesu li te roditelji uvijek podržavali u karijeri? Na koji način?

Podržavali su me koliko su mogli. Bilo je puno odricanja, vožnje, dolaska na koncerte. Uzimanje kredita za kupnju instrumenata i tako dalje.

 
Na Facebooku sam primijetio da ste nedavno dobili novu "igračku", kako ste nazvali instrument. Jeste li ga već isprobali?

Riječ je o instrumentu koji se zove "marširajući bariton" (step bariton, op. Cit.). Dok sam učio svirati, svirao sam u Puhačkom orkestru Pula. Moj profesor je u to vrijeme imao sličan instrument i ponekad sam ga svirao. Bio sam jako sretan kada sam ga naišao i kupio. Ono što ste vidjeli na Facebooku je pjesma Idila koju izvodi Willie Colon.

 
Koja vam je glazba bliska? Latino, kubanska..?

Najbliža mi je kubanska glazba. Odakle interes za nju? Najkraći odgovor bi bio: "Imam izvrstan ukus." Kuba je lonac za topljenje ogromne raznolikosti kultura i jedina je zemlja na svijetu u kojoj je glazba glavna industrija, glavna industrija. Ako ovo glazbeniku nije zanimljivo, onda nešto nije u redu.

Napisali ste pjesmu Nos Dos koja govori o bratskoj ljubavi s vašim bratom Stjepanom. Prvi put su zajedno nastupili u svibnju 2016. Je li ovo jedina pjesma koju su zajedno odsvirali ili ste od tada ikad izvodili s njim?

Puno smo puta svirali zajedno, ali samo to na koncertu.

Gdje tražite inspiraciju za stvaranje novih pjesama?

Ne znam odgovor na to. Osjećam da je već u meni, samo ga određene stvari pokreću. Samo nikad ne znam kada i kako će se to dogoditi.

Ona i Stjepan imaju samo godinu dana razlike, ti si stariji. Kako ste se slagali kad ste bili mali? Kako se danas razumijete?

Ponekad se pitam razumijem li uopće sebe, a kamoli nekog drugog.

"Vjerujem da su svi odnosi u životu lekcije."

Od njih duša uči, napredujemo u životu. Kao djeca, kao i sva naša braća, igrali smo se ili svađali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Osim brata, imate i sestru Nušu. Kako se razumijete?

 
Imam sestru Nušu i starijeg brata Arsena. Nažalost, ne živimo blizu, pa se rijetko viđamo, ali uvijek smo sretni kad se možemo okupiti.

Što je zajedničko vama i bratu Stjepanu, a po čemu se razlikujete?

Imamo mamu i tatu zajedno. Ali u svemu ostalom se najviše razlikujemo (osmijeh).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Stjepan puno putuje po svijetu. Je li vas ikada pozvao na turneju? Jeste li upoznali neku svjetsku zvijezdu? Jesu li ispunili vaša očekivanja?

Sa Stjepanom nikad nisam putovao. Ne znam ni kada bih mogao. I sama puno putujem i imam svoje ture. Upoznao sam puno ljudi koji su za mene zvijezde. Apsolutno su ispunili sva očekivanja. Pretpostavljam da se vaše pitanje odnosi na ljude koji su popularni u široj javnosti. Mislim da nisam upoznao nekoga takvog.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Koje su prednosti i mane vašeg posla?

Ovo nije moj posao. Mislim da je ovo privilegija. Tako da jedva da vidim neke slabosti.

 
Kako se nosite sa slavom i priznanjem?
 

Pa nisam slavna osim u glazbenim krugovima. Tako da nemam tih problema.

Je li vam ikada smetala bratova slava?

Samo bi mi slava smetala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Ljubitelj ste tetovaža. Koliko ih imaš?

Imam dvije. Obje su mi posebne. Obožavam ih jer su povezane s kubanskom kulturom.

Povjerite nam nešto o sebi što javnost još ne zna.

Ljevičar sam.

Nekoliko puta ste nastupali u Sloveniji. Planirate li uskoro koncert?

U Sloveniji sam nastupao nekoliko puta. Pred covidom stvarno puno. Nisam već neko vrijeme, nadam se da će se to uskoro promijeniti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miron Hauser (@mironhauser)

Spremate li nešto novo, nove pjesme, možda album?

Stalno pišem za Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije. Trenutno pripremamo božićni album. Malo je smiješno igrati Jingle Bells i White Christmas u proljeće, ljeto. Tada nastaju božićni albumi pa ih možemo izdati prije Božića.

Što još želite postići u svojoj karijeri? Imate li neostvarenu želju?

 
Imam puno ideja i želja. Ako mi se pola ovoga ostvari, bit ću sretan. Ne mogu vam reći koje su želje jer se onda neće ostvariti (smijeh).

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.