Kako znate da vas je netko omamio pićem i kako reagirati u takvoj situaciji? Najčešće nedopuštene droge koje se daju u pićima su GHB, ketamin i benzodiazepini kao što su valium i rohipnol

Kako reagirati, ako mislite, da ste omamljeni? U vrijeme smo kada se klubovi otvaraju i napokon smo se navikli izlaziti neke večeri. Ali gotovo smo zaboravili što se događalo u zlatno doba bez korona virusa - zapanjujući ljude pićem. Ne riskirajte - pročitajte kako možete uočiti očigledne znakove i kako reagirati.

Kako znate da vas je netko omamio pićem i kako reagirati u takvoj situaciji? Najčešće nedopuštene droge koje se daju u pićima su GHB, ketamin i benzodiazepini kao što su valium i rohipnol Concord90 / Pixabay
12. 10. 2023

Sigurno svi poznaju barem jednog pojedinca koji je već bio zapanjen unošenjem zabranjene tvari u svoje piće. Vjerujte mi - čak i ako ste toliko pažljivi, neki su izuzetno brzi ili vam mogu dobro odvratiti pažnju.

Zabranjeno djelo treba prijaviti više puta

U inozemstvu bilježe kako čak 60% takvih situacija nije prijavljeno, a vjerujemo da ništa bolje nije ni u Sloveniji. Moramo biti svjesni ovih radnji i također ih prijaviti, samo ćemo na taj način osvijestiti i pokušati ih spriječiti.

Nikako ne možete spriječiti da vam se to dogodi, ali u isto vrijeme budite svjesni da niste krivi ako vam se to dogodi.

Možemo li prepoznati da naše piće sadrži nedopuštene tvari?

Najčešće nedopuštene droge koje se daju pićima u pićima su GHB, ketamin i benzodiazepini kao što su valium i rohipnol.

Zašto ovaj? Nemaju okus i miris, pa je žrtvi teško prepoznati njihovu uporabu, ali kad jest, često je prekasno.

Inače, moramo vas razočarati da ne postoji pouzdan način da saznate je li vaše piće omamljeno, ali postoje znakovi koji bi vam u tome mogli pomoći.

#1 Led neće potonuti, ali...

Profesor sa Sveučilišta u Pretoriji Duncan Cromarty rekao je da mit da led tone ako dođe u kontakt s lijekovima nije istinit.

Upozorio je, međutim, da trebamo obratiti pozornost na prašinu ili mrlje koje bi mogle biti vidljive na ledu odmah nakon dodavanja lijeka piću.

Dodao je da bi topljivi lijekovi mogli uzrokovati zamućenje pića, ali se obično brzo rasprši i nije toliko vidljiv u tamnoj prostoriji.bijele tablete u kapsuli koja postaje vodeno plava u dodiru.

 
# 2 Jednostavan dodatak alkohola

Ne samo da koriste nedopuštene tvari, već i nekoliko dodatnih kapi alkohola mogu napraviti svoje. Neki dodaju alkohol u bezalkoholno piće ili dodaju još nekoliko kapi alkohola u piće kako bi se žrtva napila. U takvim ćete slučajevima napitak razrijediti i jačeg okusa, stoga budite oprezni.
 

Također preporučamo: Dva simptoma koja otkrivaju da ste PREVLADILI covid-19: jedan dovodi muškarce u očaj, drugi žene
Posljedice nećete primijetiti u trenu

Kad je osoba ošamućena, osjeća simptome nakon 5 do 30 minuta. Rana identifikacija može vam dati dodatno vrijeme za traženje pomoći.

Kakvi su simptomi?

 
Pojavili su se znakovi kao što su vrtoglavica, otežano hodanje, zbunjenost, mučnina (povraćanje), halucinacije, umor, problemi s vidom, paranoja i amnezija (gubitak pamćenja).

Kako reagirati, ako mislite, da ste omamljeni?

Nemojte nastaviti s pićem u trenutku kada sumnjate. Povjerite ovo nekome kome apsolutno vjerujete jer tvari mogu brzo stupiti na snagu i ometati vašu sposobnost komuniciranja. Budite oprezni - ne tražite potpunog stranca za pomoć. U tom slučaju možete zatražiti i pomoć od zaštitara.Ako se situacija pogorša, nazovite hitnu na 112 i recite da mislite da ste zapanjeni.
 

"Ako mislite da je vaše piće promijenjeno, ošamućeno, preporučujemo da obavijestite bar ili osoblje osiguranja, nazovete policiju o incidentu pozivom na 113 i zatražite hitnu medicinsku pomoć."

Također pročitajte: Liječnici su zabrinuti: je li TikTok kriv za epidemiju tikova i kompulzivnog govora kod tinejdžera?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.