DEDINJE - Drug Tito u društvo cajkuše Cece, udovice ratnog zločinca, turbo folkerice Karleuše, srpska premijerka hrvatskih korijana šepuri se u bivšoj Jovankinoj vili "Bor"

Svaki grad ima svoj PANTOVČAK, tako najskuplje luksuzne vile u Beogradu skrivaju bogatu povijest: naselje utjecaja, prestiža i tragičnih priča, a i "nokompovane" srpske elite.


Šetnja ili vožnja Dedinjem danas nam govori mnogo o srpskoj i jugoslavenskoj povijesti.

DEDINJE - Drug Tito u društvo cajkuše Cece, udovice ratnog zločinca, turbo folkerice Karleuše, srpska premijerka hrvatskih korijana šepuri se u bivšoj Jovankinoj vili "Bor" Muzej_Jugoslavije Instagram
25. 1. 2024

Dedinje je urbano beogradsko naselje koje se i danas smatra jednim od najprestižnijih dijelova grada. Na ovom su mjestu početkom 20. stoljeća kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga podigli imanje, a zatim rezidencije kraljevske obitelji Karađorđević i najbogatije beogradske obitelji industrijalaca, bankara, trgovaca, političara i novinara. Nakon 1945. godine, kada su komunisti preuzeli vlast, dotadašnja elita je iseljena da bi se na Dedinje uselila nova komunistička politička i vojna elita s Josipom Brozom Titom na čelu. U to vrijeme tu su živjeli Aleksandar Ranković, Milovan Đilas, Edvard Kardelj, Moša Pijade i drugi. Nova "okupacija" Dedinja dogodila se nakon sloma komunizma 90-ih, kada su na tom području vile počeli graditi političari u usponu, poput Slobodana Miloševića, ali i sumnjivo bogati biznismeni, poput obitelji Karić ili Željka Mitrovića, ti si na Dedinju upravo zida novo palačo, i zločinci poput Željka Ražnatovića Arkana. Prema Wikipediji, većina takvih gradnji bila je bespravna, a nerijetko su zadirale u imovinu starijih generacija Dedinja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Villa.Villa (@dedinjevillavilla)

Famozna Kuća cvijeća

Danas nam šetnja ili vožnja Dedinjem govori mnogo o srpskoj i jugoslavenskoj povijesti. Kraljevski dvor djelomično je otvoren za javnost, a na gornjem katu žive potomci obitelji Karađorđević: današnji prijestolonasljednik sa suprugom. Ponovno su se uselili prije nešto više od dvadesetak godina, a poznati su i po tome što ponekad navrate i pozdrave nasumične posjetitelje u dvoru, izvjestilo je prije nekog vremena Delo.Opularno turističko mjesto i jedan od simbola Dedinja je i Kuća cvijeća, koja je prije smrti predsjednika SFRJ Tite služila kao zimski vrt s radnim prostorima, a danas je to Titov mauzolej, koji djeluje u sklopu kompleksa Muzeja povijesti Jugoslavije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muzej Jugoslavije (@muzej_jugoslavije)

Čak i Arkanova vila, u kojoj danas živi njegova udovica, turbofolk zvijezda Ceca, i dalje plijeni pažnju. Prošle godine Ceca je otvorila vrata svog doma za dokumentarno-igrani serijal Ceca Show, a prema pisanju Blic.rs vila se prostire na dvije tisuće četvornih metara i nekoliko katova, ima poseban lift koji vodi direktno u Cecin stan, mramornim stubištem, ogromnim dnevnim boravkom, bakrenom ukrasnom ogradom i naravno luksuznim bazenom.

Još jedna turbofolk diva ima luksuznu vilu s bazenom na Dedinju: Jelena Karleuša. Svoju rezidenciju kupila je 2018. od srpskog nogometaša Dragana Stojkovića Piksija, a platila ju je 2,5 milijuna eura. "Ova kuća i mediteranski vrt imaju nešto što tražim cijeli život, a to je potpuna energija i apsolutni mir. Ne čujete buku grada i osjećate se kao da ste na moru. Najviše Lijepi dio vile je ogromna terasa s pogledom na vrt, bazen i zalazak sunca. Potrudila sam se da sve bude u pastelnim, mirnim bojama, ima dosta drvenih i mermernih elemenata", rekla je Karleuša prije nekog vremena za Hello.

Princeze s Dedinja

Osim utjecajnih stanovnika i njihovog zavidnog luksuza, kvart krije i tragične priče. Jedna od njih je svakako priča o takozvanim princezama s Dedinja, kćerima utjecajnog jugoslavenskog političara i narodnog heroja Cvijetina Mijatovića, bivšeg predsjednika Predsjedništva Jugoslavije.Mira i Maja Mijatović rođene su sa zlatnom žlicom u ustima i obožavale su cjelokupna tadašnja kulturna i medijska scena, no neslužbeno oboje su umrli od predoziranja drogom.Miri i Maji majka, glumica Sibina Mijatović, umrla je dok su bile male. Nedugo nakon smrti prve supruge, otac je oženio drugu glumicu, Miru Stupicu, prethodno udanu za slovenskog redatelja Bojana Stupicu. Cvijetin Mijatović dobio je vilu na Dedinju kada je preuzeo važnu dužnost predsjednika Predsjedništva Jugoslavije, pa se obitelj tamo preselila.Djevojke – Mira je bila glazbenica, članica benda VIA Talas, a Maja voditeljica i glumica – dobila nadimak "princeze s Dedinja" kada je u raskošnoj vili počela održavati zabave na koje su dolazila značajna glazbena imena osamdesetih, od kasnijih članova benda EKV Milana Mladenovića, Bojana Pečara i Margite Stefanović, glumice Sonje Savić. , sestre Udovički, pjevačica Bebi Dol i drugi, piše Nova.rs. Osim toga, oboje su bili privlačni, duhoviti, društveni i karizmatični; Beograd im je bio kao na dlanu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Јована Јованчова (@jovanajovancova888)

Nažalost, s ovom tvrtkom došla je i droga. Nisu sestre Mijatović jedine koje su pokopane - zbog predoziranja ili posljedica droge umrlo je još nekoliko velikih imena iz tadašnje progresivne kulturne sredine, od Sonje Savić do članova EKV-a.Obje su umrle 1991. u dobi od 25 i 30 godina, krivi su navodno zbog predoziranja heroinom, iako su točne okolnosti njihove smrti još uvijek obavijene velom tajne jer su svoju ovisnost dugo skrivali od javnosti.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.