Oprez, žestoki pas: evo 10 najagresivnijih pasmina, popis će vas iznenaditi. Dugodlaki škotski ovčari, njemački ovčar, minijaturne pudle...

Kakav gazda takav pas! Svaki pas može biti agresivan s pogrešnim vlasnikom, ali neki pokazuju više agresije od drugih. I ne, to najčešće nisu oni koje javnost smatra 'opasnima'.

Niti jedna pasmina nije sama po sebi zlobna, ali studija je pokazala da će dugodlaki škotski ovčari, njemački ovčari, minijaturne pudle i čivave vjerojatnije pokazati preizraženu agresiju. Zlatni retriver i labrodor najmanje su agresivni

Otkrili su da oni psi koji provode puno vremena okruženi psećim društvom pokazuju manje agresije.

Oprez, žestoki pas: evo 10 najagresivnijih pasmina, popis će vas iznenaditi. Dugodlaki škotski ovčari, njemački ovčar, minijaturne pudle... Hans Benn / Pixabay
21. 2. 2023

Na univerzi v Helsinkih su istraživači na podlozi studije 9000 pasa odredili najagresivnije pasmine, a s javnošću podijelili su i neke druge zanimljivosti. Utvrdili su, primjerice, da su mužjaci agresivniji od ženki, da na agresiju psa uvelike utječe osobnost psa koju pas pokazuje već kao štene te da se agresija često rađa iz straha.
 

Također su otkrili da se male pasmine češće ponašaju agresivno, nasrtljivo, više laju i nasrću na druge.

Niti jedna pasmina nije sama po sebi zlobna, ali studija je pokazala da su njemački ovčari, minijaturne pudle i čivave vjerojatnije pokazati agresiju. Otkrili su da oni psi koji provode puno vremena okruženi psećim društvom pokazuju manje agresije.

Prema riječima profesora Hannesa Lohija sa Sveučilišta u Helsinkiju, dugodlaki škotski ovčari, minijaturni i srednji pudli te minijaturni šnauceri ovoga su se puta pokazali vrlo agresivnima. Međutim, spomenuo je prethodna istraživanja koja su identificirala kolija kao vrlo plašljivu pasminu (što bi moglo biti srodno), a druge dvije gore spomenute kao agresivne, posebno prema strancima. S druge strane, profesor Lohi je kao najmanje agresivne pasmine izdvojio zlatnoga retrivera i labradora.

Kojih je 10 pasmina dospjelo na nezahvalnu listu najagresivnijih?
 

  1. Dugodlaki škotski ovčar
  2. Miniaturni pudel
  3. Minijaturni šnaucer
  4. Njemački ovčar
  5. Španjolski vodeni pas
  6. Rumunjski vodeni pas
  7. Kineski goli pas
  8. Mali njemački špic
  9. Coton de Tulear
  10. Pšenični terier

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.