Znanstvenici: "Rabljene maske možemo reciklirati i pretvoriti u biogorivo!"

Plastika iz korištene osobne zaštitne opreme (PPE) može se i treba se pretvoriti u obnovljivo tekuće gorivo. Nova studija objavljena u stručnom časopisu Taylor & Francis Biofuels sugerira moguće rješenje problema otpada PPE koji su eskalirali tijekom pandemije COVID-19.

Znanstvenici: "Rabljene maske možemo reciklirati i pretvoriti u biogorivo!" Pixabay
4. 8. 2020

Stručnjaci sa Sveučilišta za istraživanje nafte i energetike predložili su strategiju koja bi mogla pomoći ublažavanju rasta PPE otpada koji se trenutno odlaže u dosad neviđenim količinama zbog trenutne pandemije COVID-19 - To je postala ozbiljna prijetnja okolišu.

Znanstvenici kažu da se milijarde jednokratnih proizvoda s OZO-om mogu pretvoriti iz polipropilena (plastike) u biogorivo.

Vodeća autorica studije, dr. Sapna Jane, objašnjava da pretvaranje otpada PPE - poput korištenih maski - u bio ulje (vrstu sintetičkog goriva) ne samo da će spriječiti ozbiljne posljedice po čovječanstvo i okoliš, već će stvoriti novi izvor energije.

"Iako se svijet trenutno fokusira na borbu protiv COVID-19, možemo predvidjeti izazove ekonomske krize i neravnoteže u okolišu. Moramo se pripremiti za rješavanje izazova koje nametkuje pandemija COVID-19" rekla je Dr. Sapna Jane, glavna autorica studije

Odlaganje OZO posebno je zabrinjavajuće zbog njegovog netkanog polipropilenskog materijala.

Tijekom trenutne pandemije COVID-19, PPE se razvija za jednokratnu upotrebu s naknadnim odlaganjem. Jednom kad se ovi plastični materijali odbace, oni završavaju u okolišu - odlagalištima ili oceanima - jer je njihova prirodna razgradnja teška. Potrebna su im desetljeća da propadnu. Prerada ovih polimera zahtijeva i fizičke i kemijske metode.

U potrazi za rješenjem, znanstvenici su se usredotočili na strukturu polipropilena, njegovu pogodnost za PPE te zašto on predstavlja opasnost za okoliš i kako se ovaj polimer obrađuje.

Istraživači su zaključili da je moguće boriti se protiv otpada iz OZO pretvarajući ga u gorivo pirolizom. To je kemijski proces koji na sat vremena razgrađuje plastiku na visokim temperaturama - od 300 do 400 stupnjeva Celzijusa - bez kisika.

Ovaj je postupak jedan od najperspektivnijih i najodrživijih načina recikliranja u usporedbi sa spalionicama i odlagalištima.

Prednost pirolize je mogućnost proizvodnje velikih količina biorazgradivog ulja koje je lako biorazgradivo i može postati alternativni izvor energije - biogorivo.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.