Znanstvenici došli do novih saznanja kako i zašto mozak oslobađa dopamin

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Grossman na Sveučilištu New York, u suradnji s kolegama iz drugih institucija, otkrili su da neuroni koji su odgovorni za proizvodnju dopamina neovisno reguliraju koliko će i kada ispuštati hormon užitka u mozak.

Znanstvenici došli do novih saznanja kako i zašto mozak oslobađa dopamin Unsplash
7. 4. 2021

Dopamin je jedan od neurotransmitera koje proizvode endokrine stanice u mozgu. Bilo koji trenutak koji čovjeku donosi radost - ukusna hrana, ugodni mirisi, komunikacija s kućnim ljubimcem, dugo očekivani odmor, razonoda - popraćeni su ispuštanjem ove biološki aktivne tvari u krvotok.

Također, smrt dopaminskih neurona jedan je od razloga za razvoj Parkinsonove bolesti, pa znanstvenici pažljivo proučavaju ovu tvar.

Autori nove studije odlučili su otkriti kako se dopamin oslobađa u tijelu i iz kojih razloga. Stručnjaci su proveli eksperiment na miševima tako da su im ubrizgali botox-toxin, koktel koji sprečava neurone u slanju kemijskih signala. Tijekom eksperimenata stručnjaci su promatrali nastavljaju li stanice proizvoditi hormon.

Pokazalo se da su "paralizirane" stanice prestale proizvoditi hormon, unatoč činjenici da su i dalje primale signale od "zdravih" susjednih stanica. Iz ovoga istraživači zaključuju da se proces proizvodnje dopamina samoregulira.

Dalje, znanstvenici planiraju proučavati vezu između aktivnosti dopaminskih neurona s nekim drugim čimbenicima - istim oslobađanjem kalcija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.