Zabrinuti znanstvenici: "Razina mora raste alarmantnom brzinom! Akcija se mora poduzeti ODMAH!"

More se uzdiše 3 x više u zadnjih 30 godina, nego u posljednjih 100 godina. Izvješće američkih agencija od prošlog tjedna pokazuje da će razina mora porasti u prosjeku za 25 do 30 centimetara do 2050. u odnosu na danas. To znači da će u sljedećih 30 godina razina mora porasti je za onoliko koliko je porasla u posljednjih stotinu godina. (NASA i Nacionalna upravu za oceane i atmosferu NOAA)
 

Zabrinuti znanstvenici: "Razina mora raste alarmantnom brzinom! Akcija se mora poduzeti ODMAH!" Andy_van_Ahlen / Pixabay
21. 2. 2022

Foto: Andy_van_Ahlen / Pixabay

"Izvješće potvrđuje prethodne studije i ono što znamo već duže vrijeme. Razina mora raste alarmantnom brzinom i prijeti mnogim obalnim zajednicama diljem svijeta", rekao je NASA-in Bill Nelson.

U prethodnom izvješću se, između ostalog, navodi da porast razine mora 'utjecat će na velike poplave u obalnim područjima', kao i' da će plime i oseke i ogromni valovi uzrokovani olujama dosegnuti "Do 2050. očekuje se da će se 'umjerene' (ali jako oštećene) poplave događati deset puta češće nego danas.

U nekim će područjima biti još razorniji zbog lokalnih specifičnosti", stoji u izvješću.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.