EU je jedna država i prometna pravila u svih 27 zemalja bit će ista! Hrvatska gubi suverenitet i kad je riječ o prometnim prekršajima

Vozači, oprez! Napravite li teški prekrašaj u bilo kojoj EU državi izgubit ćete pravo vožnje u svih 27 zemalja, a ne kao dosad u samo onoj državi u kojoj ste prijestup napravili. Zabrana vožnja svuda u EU i zbog prekoračenje brzine od 30 km/h u naseljima!!! I JOŠ MNOGO TOGA NOVOGA....

Novi zakon o vozačkim dozvolama na pomolu (mnogi neće biti sretni). Većina u Europskom parlamentu podržava novi zakon o vozačkim dozvolama.

EU je jedna država i prometna pravila u svih 27 zemalja bit će ista! Hrvatska gubi suverenitet i kad je riječ o prometnim prekršajima Vika_Glitter/pixabay
7. 2. 2024

Novi udarac za vozače: ubuduće će zabrana vožnje vrijediti u cijeloj Europskoj uniji. Za sada je još uvijek na snazi ​​pravilo da ako je, primjerice, Nijemcu zabranjena vožnja u Italiji, on i dalje može sjesti za volan u Njemačkoj, prenosi njemački Bild.

Nova pravila: ako država EU izda zabranu vožnje, mora se razjasniti najkasnije u roku od 25 dana odnosi li se zabrana na cijelu EU ili ne. Prema važećim pravilima, zabrana vožnje ne vrijedi u svim članicama EU-a, već samo u zemlji u kojoj je vozaču nadležna tijela zabranila vožnju. Tako bi zabrana mogla vrijediti u svim zemljama EU.

Između ostalog, Europski parlament želi se pozabaviti i brzinom: prekoračenje brzine od 50 kilometara na sat može dovesti do oduzimanja vozačke dozvole. Zastupnici sada žele i stvoriti mogućnost uvođenja zabrane vožnje ako se u naseljima prekorači brzina za 30 kilometara na sat.

Nove smjernice stupaju na snagu tek nakon parlamentarnih izbora

Međutim, proći će neko vrijeme prije nego nova pravila o vozačkim dozvolama stupe na snagu. Prije svega, zemlje EU moraju prihvatiti kompromis, jer se još nisu točno definirale oko smjernica, a pregovori će započeti tek nakon europskih izbora. Prema sporazumu, države imaju otprilike dvije godine da zahtjeve prenesu u nacionalno zakonodavstvo, piše spomenuti list, a zastupnici žele i da se vožnja bez važeće vozačke dozvole uvrsti na popis teških prometnih prekršaja. To znači da bi se informacija o oduzimanju vozačke dozvole automatski dijelila sa zemljom EU koja je izdala vozačku dozvolu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.