Vjetroelektrane s godinama gotovo ne smanjuju produktivnost, za razliku od nekih drugih izvora energije!

Vjetroelektrane s godinama gotovo ne smanjuju produktivnost, za razliku od nekih drugih izvora energije! Pexels
14. 5. 2020

Produktivnost vjetroelektrana u SAD-u tijekom posljednjih 17 godina smanjena je za samo 13%, što je minimalna razina pada na stanicama koje se bave ekstrakcijom energije iz alternativnih izvora. Ovaj zaključak donijeli su znanstvenici sa Sveučilišta u Berkeleyu.

Tržište energije vjetra u porastu je, opskrbljujući oko 7,3 % električne energije u SAD-u u 2019. Štoviše, ova metoda proizvodnje električne energije raste širom svijeta zbog niskih troškova i nižih emisija ugljika.

Unatoč obećanjima ove metode, izvedba takvih stanica i dalje opada s godinama, ali stopa pada varira ovisno o mjestu instalacije.

Istodobno, znanstvenici primjećuju da operatori vjetroelektrana imaju porezne olakšice za prvih 10 godina stanica. To dovodi do činjenice da je u ranim godinama održavanje stanica mnogo veće nego u razdoblju uobičajenih poreznih stopa, jer tvrtke pokušavaju izvući maksimum iz svoje imovine.

Prema statističkim podacima, nakon ukidanja poreznih olakšica, i proizvodnja vjetroelektrana smanjuje se za oko 3,6 % godišnje. Međutim, u Europi ne postoji takav trend, jer regionalni operatori u zemljama EU i dalje održavaju stanice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.