Više od 61 milijun eura europskih sredstava za Institut Ruđer Bošković

Institut Ruđer Bošković iz Zagreba dobio je 61 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ta će sredstva biti iskorištena za osposobljavanje nove generacije studenata i motiviranje naših znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj, što će pak doprinijeti gospodarskom razvoju Hrvatske i razvoju novih inovacija.

Više od 61 milijun eura europskih sredstava za Institut Ruđer Bošković Unsplash
2. 2. 2021

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak investiciju od više od 61 milijun eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za modernizaciju i jačanje istraživačkih kapaciteta Instituta Ruđer Bošković kroz projekt “Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu” (O-ZIP).

Zahvaljujući ovome projektu EU-a, Institut će postati konkurentniji i pojačat će suradnju s lokalnim i međunarodnim istraživačkim partnerima i poslovnim dionicima. S obzirom na globalne izazove s kojima se suočavamo, ključno je ulagati u europske istraživačke institute i projekte za rješavanje društvenih problema u sektorima poput zdravlja, hrane i okoliša”, izjavila je povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Poboljšani kapaciteti instituta i radno okruženje pomoći će u osposobljavanju nove generacije studenata u multidisciplinarnim znanstvenim područjima s dodatnim ciljem motiviranja sadašnje generacije znanstvenika da ostanu u Hrvatskoj, pridonoseći gospodarskom razvoju i inovacijama zemlje. Bolje veze s poduzećima i industrijom osigurat će da institutsko istraživanje rješava stvarne društvene probleme u područjima kao što su okoliš, klimatske promjene, energija, zdravlje i starenje, navodi Komisija.

Projekt O-ZIP je veliki infrastrukturni projekt čiji je glavni cilj razviti multidisciplinarnu okolinu za istraživanje i razvoj, što će IRB-u omogućiti da uspješno parira najboljim europskim istraživačkim organizacijama u kontekstu opsega i kvalitete istraživanja te će doprinijeti razvoju održive mreže partnera iz znanstvene zajednice te industrije, što će ojačati partnerstva u nacionalnom sustavu istraživanja i inovacija.

Provedbom projekta stvorit će se četiri istraživačke infrastrukturne platforme. Platforme predstavljaju funkcionalne jedinice organizirane u multidisciplinarnom okruženju s ciljem pružanja podrške hrvatskim prioritetnim sektorima: zdravstvu, biotehnologiji, održivom okruženju i inženjeringu koji će služiti za istraživanje, primjenu i prijenos znanja i tehnologija.

Uz predviđenu organizacijsku reformu, projekt obuhvaća infrastrukturna ulaganja usmjerena na izgradnju i modernizaciju istraživačkih objekata na IRB-u, kao i ulaganja u kapitalnu opremu.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.