Viktor Orbán udario i po Hrvatima! E nećete više točiti benzin i ispod 10 kn, plaćat ćete ga i iznad 15kuna

Jeftino gorivo isključivo za Mađare! Za 60 litara dizela u Hrvatskoj treba izdvojiti 120, u Sloveniji 110, a u Mađarskoj 76 eura.

Odzvonilo benzinskom šoping turizmu u Mažarskoj. Hrvati ostali bez plana B: Mađari mijenjaju cijene goriva i to samo za strance, oni će ga i dalje kupovati i za manje od 10 kuna, a svima onima sa stranim registarskim oznakama EU cijena!

Uz granicu se povećao gorivni turizam, što prijeti redovitom opskrbom. Mađari su stoga poduzeli novu mjeru, jer žele osigirati!

U prva tri mjeseca ove godine prodaja benzina u Mađarskoj porasla je za 29,5 posto, na 383 milijuna litara, a dizela za 36,7 posto na 712 milijuna litara.

 

Viktor Orbán udario i po Hrvatima! E nećete više točiti benzin i ispod 10 kn, plaćat ćete ga i iznad 15kuna Patrik Macek / Pixell
26. 5. 2022

Foto: Patrik Macek/Pixell

Od petka će samo vozači automobila mađarskih registarskih oznaka moći točiti gorivo po reguliranoj cijeni od 480 forinti (1,24 eura/10,05 kn) po litri. Prilikom punjenja rezervoara vozila strane registracije morat će platiti tržišnu cijena, rekao je šef ureda mađarskog premijera Gergely Gulyas. Koliko će to točno biti, nije kazao.

Žele spriječiti zloupotrebe

Kako su cijene goriva u Mađarskoj najniže u Europi, povećan je turizam uz granicu, što prijeti neprekinutom opskrbom, rekao je Gulyas, prenosi mađarska novinska agencija MTI. "Strani kupci iskorištavaju činjenicu da Mađarska može zadržati cijene benzina na 480 forinti, dok se drugdje u Europi kreću od 700 do 900 forinti", rekao je. Po povlaštenim cijenama od petka mogu točiti jedino oni koji voze automobile s mađarskom registracijom. Ostali će morati platiti tržišnu cijenu, rekao je. Cijene goriva u Mađarskoj su od 15. studenog prošle godine ograničene na 480 forinti. Mađarska vlada odlučila se na tu mjeru nakon što je godišnja stopa inflacije u zemlji u listopadu prošle godine dosegla 6,5 ​​posto, najviše od 2012. godine.

Hrvati su rado točili u Mađarskoj

Prodaja goriva u Mađarskoj naglo je porasla u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci mađarske naftne udruge MASZ. Kao glavni razlog naveden je benzinski turizam. U prva tri mjeseca ove godine prodaja benzina porasla je za 29,5 posto, na 383 milijuna litara, a dizela za 36,7 posto na 712 milijuna litara.

Kako su doznali, Hrvati uvelike posjećuju i mađarske benzinske postaje. Početkom svibnja prilikom punjenja rezervoara za dizel od 60 litara u Sloveniji je trebalo odbiti 111 eura, a u Mađarskoj nešto manje od 76 eura.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.