VIDEO: Potres prestrašio Hrvate i Slovence: Tresli se neboderi, škripali ormari, zveckale čaše

O podrhtavanju tla javljaju i iz Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine!

U Puntu izbio požar, no odmah je lokaliziran. “Kuća se tresla, ormari su škripali, čaše su zveckale”!

Tresli se neboderi u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Puli... Snažno se zatreslo i prestrašilo mnoge koji su već ispričali svoje priče.

VIDEO: Potres prestrašio Hrvate i Slovence: Tresli se neboderi, škripali ormari, zveckale čaše EMSC
16. 2. 2023

Hrvatsku je u četvrtak pogodio potres koji su osjetili brojni stanovnici Slovenije. Iako je epicentar potresa bio 10 kilometara ispod razine mora u blizini hrvatskog otoka Krka, tlo se treslo i Rijeci, Puli, a i u Ljubljani i mnogim drugim mjestima u Hrvatskoj i Sloveniji, a ARSO i ovo podrhtavanje tla opisali su kao "umjeren potres".

U Puntu izbio požar

Unatoč svemu, mnogi stanovnici, posebice u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, javljaju da se tlo zaista jako zatreslo.

“Dugo je trajalo i jako se treslo”, prenio je Index poruku jednog mještanina Viškova, naselja udaljenog osam kilometara od Reke.

"Ljuljanje u smjeru sjever-jug. Malo napuknut prozor. Novogradnja", opisao je jedan Zagrepčanin, stanar višekatnice na Kantridi na Reki i dodao: "Bio je jak potres koji je trajao od 3 do 4 sekunde. . Namještaj je zveckao." U Puntu su čak i vatrogasci imali posla, uslijed potresa je izbio požar koji je brzo ugašen.

Vaze su popadale

Najjače je podrhtavalo u Krku, iz Baške: "Prvo je grmjelo, pa se sve treslo nekoliko sekundi. U kući je bila prašina, stvarno smo osjetili potres. Srećom, nije bilo štete."

Podrhtavanje tla osjetilo se i na otoku Rabu: "Trajalo je 15-ak sekundi. Prvo je bilo jako slabo, a zatim pet sekundi kako treba. Padale su vaze, padali su predmeti s polica u trgovinama. A vrlo neugodan osjećaj."
 

O podrhtavanju tla javljaju i iz Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine.

“Kuća se tresla, ormari su škripali, čaše su zveckale”, objavili su iz Crikvenice, u Cresu dodaju: “Strašno! Sve se treslo tamo-amo.” Hrvatski mediji još nisu izvijestili o posljedicama potresa , ali stručnjaci upozoravaju, da je podrhtavanje tla na pojedinim mjestima gotovo sigurno uzrokovalo barem minimalnu materijalnu štetu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.