VIDEO: Vicko Ljuban, direktor postprodaje Porsche Hrvatska o presudi lažnim autodijelovima

Vicko Ljuban, direktor postprodaje, Porsche Hrvatska - Dosad su se progonili proizvođači i distributeri lažnih satova Rolex, torbica Vuitton, parfema Dior, odijela Boss..., a zahvaljujući pravomoćnoj sudskoj presudi istu će sudbinu doživjeti i falsifikatori zamjenskih dijelova za automobile

VIDEO: Vicko Ljuban, direktor postprodaje Porsche Hrvatska o presudi lažnim autodijelovima Bojan Haron
13. 11. 2020

Napisao: Igor Stažić
Video i foto: Bojan Haron Markičević

Dosad se znalo za lažne satove Rolex, krivotvorene torbe Louis Vuitton, “fejkanu” modnu odjeću i obuću najčuvenijih proizvođača poput Salvatorea Ferragama, Hugoa Bossa, Diora, Chanela, Armanija, Versacea… Odnedavno su na crnoj listi zaštitnika autorstva, ideja, intelektualnoga vlasništva, patenata, industrijskog dizajna i takozvani zamjenski dijelovi za motorna vozila!

Hoće li se i za krađu vizualnog identiteta branika, poklopaca motora, farova odgovarati kao što sada polažu račune na djelu ulovljeni mešetari koji ilegalno proizvode robu pa lijepe zaštitne znakove vodećih brendova? Mogu li i proizvođači “no name” rezervnih autodijelova, trgovci i oni koji ih ugrađuju uskoro očekivati progon?

Ako je vjerovati nedavnoj pravomoćnoj drugostupanjskoj presudi Visokoga prekršajnog suda RH – to je već naša stvarnost. Taj sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Prekršajnoga suda u Velikoj Gorici. Trgovac i “fušer”, koji je ugradio dva fara krivi su za “vrijeđanje prava koja proizlaze iz zaštićenog i priznatog industrijskog obličja, odnosno registriranog industrijskog dizajna”! Zbog raspačavanja i ugrađivanja dva fara koji stoje 710 kuna trgovac je kažnjen s 25.000, "nadrimehaničar" koji ih je ugradio s 5500 kuna, a dužni su platiti i nemale troškove sudskoga postupka.

Slijedi li progon svih koji rade to isto te kako će se postaviti oni koji trebaju štititi intelektualno i industrijsko vlasništvo, ponajbolje zna Vicko Ljuban, direktor Postprodaje u Porscheu Hrvatska. On je prvi stao u obranu Škodinih interesa, a ona je pred svim europskim relevantnim institucijama zaštitila približno pola ugradbenih dijelova.

START: Lažni proizvodi Gucci, Armani, Fendi, Breitling, Rolex… uništavani su masovno. Što će biti sa zamjenskim autodijelovima? Sad imate sudsku presudu koja može promijeniti praksu.

Vicko Ljuban: To se već događa u civiliziranome dijelu svijeta. Presuda o kojoj govorite naložila je okrivljenicima uništavanje svih tih farova u skladištu trgovca. Nadamo se da će se to u budućnosti još više događati. Napravljen je prvi korak u pročišćavanju biznisa. Dosad su se uništavale tenisice, naočale, majice, sportska odjeća, lažni nakit, satovi i "fejkani" predmeti skupocjenih brendova. Uskoro bi naši financijaši i pravosuđe mogli izdavati slične naloge i za vezni lim, masku vozila, blatobrane, vrata, retrovizore, svjetla…

START: Ova presuda omogućava progon svih koji kradu intelektualno vlasništvo, autorstvo, industrijski dizajn… i na rezervnim dijelovima. Mogu li se proizvoditi zamjenski dijelovi bez dozvole vlasnika prava?

Vicko Ljuban: Pojednostavljeno kazano riječ je o zaštiti industrijskoga dizajna koji je dio intelektualnoga vlasništva. Koji su to dijelovi? Zapravo je to sve što čini vizualni identitet nekoga vozila. Sve što običan čovjek može vidjeti na autu. Netko je taj auto nacrtao, osmislio, izradio… Zbilja nije lijepo kad vas netko potkrada. To su primjerice vjetrobransko staklo, branik, poklopac motora, to su i vrata… Takvi dijelovi zaštićeni su industrijskim dizajnom. Proizvodnja i produkcija takvih dijelova nije dozvoljena bez suglasnosti autora. Bit će velikih promjena i u nas. Ova presuda otvorila je Pandorinu kutiju.

START: Dobro, postoje prava nad dizajnom, skladbama, pjesmama, nad brendovima... Znamo priče o "fejkanim" satovima Rolex, o "šanerskim" torbicama Louis Vuitton... Je li ovo isto?

Vicko Ljuban: Ova presuda definitivno je presedan u Hrvatskoj. Europsko pravosuđe zna za ovakve presude, ali činjenica je da je tu hrvatsko pravosuđe u samome vrhu. Francuska prednjači u tim stvarima. Dosta je rigorozna i odlično se obračunava s plagijatorima raznoraznih vrsta pa tako i s lažnjacima u autoindustriji.

START: Ova je presuda donesena samo za Škodine zamjenske dijelove, ili ona ima sličan učinak i na sve druge falsifikatore?

Vicko Ljuban: Ovdje imamo samo primjer dijelova za Škode. Tužba je pokrenuta zbog neovlaštena "štancanja" i puštanja u promet lijevog i desnoga fara za Škodu Fabia. U "fejkanoj" varijanti stoje nešto više od 350 kuna, a kvaliteta je upitna. Sve to u nas je pokrenula Škoda iz Mlade Boleslave, naravno nastavno na našu spoznaju da se trguje dijelovima sumnjive kvalitete i podrijetla. Onaj tko može pokrenuti postupak nismo mi nego vlasnik patenta, dizajna, intelektualnog vlasništva…, a to je Škoda.

START: I što sada? Hoćete li sudski goniti sve koji prodaju zamjenske dijelove?

Vicko Ljuban: Zapravo mi ćemo sada intenzivnije pratiti to tržište i budemo li imali spoznaje da se krivotvorine plasiraju i ugrađuju u automobile čiji smo zastupnici obvezno ćemo reagirati.

START: Pa za to ne treba puno truda. Zamjenski se dijelovi prodaju na svakome koraku, a tvrtke koje se time bave su među najbrže rastućima. Njihovi dijelovi su bitno jeftiniji, katkad i deset puta. Koje bi se jedino trebalo i smjelo ugrađivati?

Vicko Ljuban: Odista, ima ih previše, no mi moramo odnekuda krenuti. Čini mi se kako je napokon došlo vrijeme da se sivoj ekonomiji i prevari stane na kraj. I ne samo to. U pravilu je riječ o dijelovima koji kvalitetom ne udovoljavaju standardima, koji ne pružaju sigurnost. Možda ne znate, ali ima i među njima zamjenskih dijelova različite kvalitete. Rijetko će vam koji trgovac takvim dijelovima reći da i među "fejkanim" dijelovima ima ogromnih razlika. Nadam se da će se zbog ovakvih sudskih presuda zamisliti svi koji grubo krše propise i koriste tuđu pamet za bogaćenje. Tu se stvaraju preduvjeti za funkcioniranje sive zone, jer upravo takvi trgovci potiču "nadriobrtnike" i fušere da nude usluge.

START: Postoji li neka procjena o kojemu je broju automobile tu riječ, koliko je vozila, iz brendova koje zastupate, izvan vaše kontrole? Pretpostavljam da točno znate veličinu takve sive zone.

Vicko Ljuban: Bilo bi idealno kada bi vlasnici starijih automobila servisirali i održavali vozila u ovlaštenim servisima, no sami znate kako je besparica sveprisutna. Mi ne očekujemo da ovaj problem možemo riješiti prekonoć i sve natjerati da posluju legalno, no iz dana u dan sve smo bolji u tome.

START: Od približno dva milijuna motornih vozila na našim cestama, njih 400.000 vi zastupate. Koliko njih se ne koristi uslugama ovlaštenih servisa?

Vicko Ljuban: Mi pratimo to dosta dobro i znamo tko nam sve dolazi. Prosječna starost vozila iz koncerna Volkswagen, koji zastupamo, malo je veća od 13 godina. Moram istaknuti da njih gotovo polovica servisira i održava aute u našoj mreži. Dolaze nam i oni s autima starijim od 20 godina, jer dobro znaju što to znači.

START: Koje ste konkretne mjere poduzeli da privučete u svoju ovlaštenu mrežu što više vlasnika vozila koja zastupate?

Vicko Ljuban: Prvo smo produžili jamstvo vozila s dvije na četiri godine, još 2009., a nismo tada zaboravili ni vlasnike starijih vozila. Uveli smo naš program 4+! Ponudili smo tu brojne servisne pakete za vlasnike starijih vozila, koji su iznimno pristupačni i nerijetko čak i jeftiniji od fušerskih usluga. Uza sve to valja naglasiti kako nam Škoda, VW, Seat, Audi… daju iznimnu podršku kada je riječ o servisiranju starijih auta. Specijalno za hrvatsko tržište imamo bitno niže cijene za takve korisnike.

START: U kojoj mjeri vlasnici Škoda, Audija, Volkswagena, Seata… servisiraju svoja vozila u vašoj mreži?

Vicko Ljuban: Relativno je velika lojalnost naših kupaca. Prilagođavamo se korisnicima i imamo raznorazne programe kojima u naše servise privlačimo sve više vlasnika vozila. Trudimo se biti što povoljniji, ne skrivamo dijagnoze auta, pokušavamo voditi brigu o stanju vozila i posredno o sigurnosti. No, uvijek je bilo i uvijek će biti onih koji će pokušavati nešto “ušićariti”. Na prvu ruku kod fušera mogu računati da će jeftinije proći, no naše nas iskustvo uči kako to nerijetko završava katastrofalno, i financijski i sigurnosno. Znate već onu poznatu židovsku - nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftino.

START: Usprkos neimaštini u društvu i svemu navedenome vi u posljednjih nekoliko godina imate sve više onih koji servisiraju i održavaju aute kod vas i onih koji vam po isteku jamstvenoga roka povjeravaju vozila. Čime ste ih privukli?

Vicko Ljuban: Dali smo im samo pogodnosti, a vjerujem i prihvatljive cijene koje su im "dale za misliti". Rezultat je tu. Zanimljivo je kako lojalnost našim ovlaštenim servisima raste od 2008., a bilo bi za očekivati kako će kriza dodatno skretati vlasnike starijih auta.

START: Jesu li svi zamjenski dijelovi sada na udaru pravosuđa?

Vicko Ljuban: Trenutno samo govorimo o dijelovima eksterijera vozila, a hoćemo li sličnu presudu dobiti i za mehaničke sklopove nad kojima također postoji zaštita tek će se vidjeti. Možemo reći kako je gotovo 90 posto limarskih dijelova zaštićeno. Ako pogledate statistiku i izvješće Hrvatskog ureda za zaštitu intelektualnoga vlasništva vidjet ćete da je bilo 75 naloga za uništavanje "fejkane" robe, uglavnom torbica, dizajnerske odjeće, obuće .. Sada se fokus širi i na tehničku robu.

START: Znate li odakle dolaze krivotvoreni zamjenski dijelovi?

Vicko Ljuban: Najčešće dolaze iz Kine, Tajvana i nekih egzotičnih zemalja, od "no name firmi". Te tvrtke imaju obmanjujući certifikat kojim žele pokazati kako je njihov proizvod vjeran originalu. I to piše na kutijama, no pitanje je tko im izdaje takav certifikat? Nitko! Sami ga pišu i nikome ništa! Pišu što god hoće pa tako i lažnu rečenicu da dijelovi koje proizvode odgovaraju originalu. To je posebice drsko!

START: Što je s kupovinom ulja. U EU-u ne možete kupiti u trgovinama kao građanin više od litre ulja. U nas možete koliko želite. Ne potiče li takva praksa sivu ekonomiju?

Vicko Ljuban: Naravno. U nas je samo 20 posto tako prodanog ulja zbrinuto. Sve ostalo završava u kanalizaciji, u prirodi, a nerijetko služi i kao supstancija za "namješavanje" dizelskoga goriva po benzinskim crpkama. To su ogromne količine i još veći problem. Mi šaljemo upozorenje, no ne ide. Nevjerojatno ja da danas u Hrvatskoj možete u istome dućanu s kruhom i mlijekom kupiti i više od 20 litara motornog ulja ili čak i bačvu. U takvim trgovinama izvan Hrvatske to nije moguće, samo u slučaju nužde možete kupiti litru ulja kako ne biste ostali na cesti.

START: O kojoj je financijskoj šteti za državu riječ?

Vicko Ljuban: Kontrola i nadzor plasmana roba je u nadležnosti carinskih uprava. Oni provjeravaju takve stvari, a mi s njima imamo dobru suradnju. Carina radi i unutar granica i ima ovlasti ulaska u skladišne prostore. Država definitivno gubi i to ne samo zbog utaje poreza. Gube se i brojna radna mjesta. Pa izračunajte sami. Ako bismo trebali kontrolirati pola milijuna auta, a mi ih kontroliramo pola od toga, nije teško izračunati štetu. Samo u Porscheu Croatia i našoj ovlaštenoj mreži imamo uposlenih 1000 mehaničara, lakirera… Zamislite da tako zaposlimo njih još 1000, koliko bi obitelji od toga moglo živjeti… Sve je to jednostavno. Nije tu riječ samo o radnim mjestima, nego i o porezima, sigurnosti...

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.