VIDEO: Igraju li vatreni sutra samo za navijače ili i za huligane?

Prva utakmica,  nakon isteka UEFIN-e kazne prema kojoj su hrvatski reprezentativci dvije godine igrali bez podrške publike na tribinama, sutra se na Maksimiru sastaju Hrvatska i Ukrajina, a derbi je okarakteriziran kao susret visokog rizika

3. 3. 2017

Huligani prijete da će sutra u Maksimiru ponoviti 17. lipanj 2016. i Saint Etienne.
Bio je to dan kada je rapsodija u plavom postala crnom tragikomedijom. Češku smo gazili u Francuskoj sve do 70. minute, a onda je sve pošlo po zlu. Dvije godine bez publike igrala je hrvatska reprezentacija na domaćim terenima, a tekma s Ukrajinom je ne samo prilika da se odvojimo na prvom mjestu, već da i navijači budu na visini, da ponovo uživaju u majstorima reprezentacije koja je posljednjih 25 godina stalno među 20 najboljih u svijetu. Utakmica s Ukrajinom s početkom u 20.45 minuta okarakterizirana je kao utakmica iznimno viskog sigurnosnog rizika. Zbog nje se nije uzvrtila samo policija, već i politika. Predsjednica je htjela jedan scenariji, a na kraju je prošao onaj koji je premijer dogovorio s Davorom Šukerom, predsjednikom HNS-a.

Prazan Maksimir i Poljud sablasno su izgledali u 2015. i 2016., a Hrvatska od ožujka 2015., kad je dočekala Norvešku, nije igrala pred publikom. Latentna opasnost visi u zraku i danas. Nedavni razgovor predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i predsjednika HNS-a, Davora Šukera, gotovo u potpunosti bio je posvećen sigurnosnim aspektima sutrašnje utakmice. Koliko god problema bilo u hrvatskom nogometu, onaj s navijačima je očigledno i dalje prisutan.  Jedan od naših najpoznatijih brendova u svijetu, hrvatska nogometna reprezentacija, imat će možda i jedan od najvećih izazova u povijesti. Nogometni teren poligon je ne samo za sportske, već i za brojne druge obračune.

Policija u Saint Etiennu, baš kao i redarstvene službe bile su propusne poput švicarskog sira. Jednim dijelom i zbog njihove aljkavosti dogodili su se nemili ekscesi. Iako su navijači pregledavani na četiri kontrolne stanice, na stadion su unijeli pravi borbeni arsenal, a neki od navijača i dalje se hvale kako su i s bocama piva i alkohola prolazili pored redara. Sasvim je drukčije bilo koji dan kasnije u Bordeauxu. Tamošnji sigurnjaci nisu propušatili ni dlaku u jajetu.

Utakmica u Maksimiru je gotovo rasprodana, spreman je pravi spektakal u utakmici koja je možda i odlučna, jer pobijedi li Hrvatska pobjeći će Ukrajincima punih pet bodova. Vjerojatno nedostižnih.

Sablasna atmosfera bez publike pune je dvije godine unosila nemir, strah i nelagodu. Bez obzira na opetovane ekscese naših navijača u široj je javnosti malo poznato da su se domaće sigurnosne službe ozbiljno pripremale za utakmicu iznimno visokog rizika.

Sve je zapapreno na Poljudu i na utakmici s Italijom kada je zbog navijačkih izgreda i iscrtavanja svastike krenuo drakonski obračun UEFA-a i FIFA-e s hrvatskim navijačima, nažalost i s onima koji obožavaju nogomet. Slični ekscesi događali su se prije posljednje utakmice pred publikom, onom s Norveškom, i tijekom prijateljskih utakmica s Mađarskom i Izraelom. Tada je Fifa odlučila pridružiti se UEFA-i i bio je to signal da se neredi i nestašluci neće tolerirati.

Kazna je prošla. Nakon nešto više od 700 dana Vatreni će igrati pred strastvenim navijačima, da li opet i pred huliganima?

Igor Stažić

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.