VIDEO: Stravični neredi u centru Beograda, vrijeđali premijerku da je jadnica, vole Putina, ne vole homoseksualce, a čak su baklje bacane i na policiju

VIDEO: Na društvenim mrežama pojavio se stravičan snimak na kojem se vidi kako huligani naoružani palicama i bakljama napadaju policiju na beogradskom Bulevaru oslobođenja.

U cilju promicanja slobodnog i otvorenog društva izašli su na ulice, no unatoč očekivanjima događaj se pretvorio u izraz nasilja i netolerancije prema srpskom Europrideu 2022.

VIDEO: Stravični neredi u centru Beograda, vrijeđali premijerku da je jadnica, vole Putina, ne vole homoseksualce, a čak su baklje bacane i na policiju Twitter/fotomontaža
17. 9. 2022

U Beogradu se Parada ponosa u sklopu Europridea 2022. prvobitno otkazala, održava. Neposredno prije same manifestacije organizatori su od nadležnih dobili odobrenje za njezinu izvedbu. No, nekoliko sati prije početka, u srbijanskoj prijestolnici okupili su se protivnici događaja koji su se sukobili s policijom, nekoliko je osoba uhićeno, a neki i privedeni.

 
Prvo su htjeli zabraniti paradu

“Inzistiramo na tome da se Europride održi u formatu koji smo zamislili”, objavili su prošli tjedan organizatori široj javnosti i, bez obzira na sve, potaknuli održavanje parade kojoj se inače protivio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: “Tražili smo da ovaj put nemaju povorku, ali su vrijeđali (srpsku premijerku) Anu Brnabić da je jadnica", rekao je Pink za srpsku televiziju. Upravo im je Brnabić dala zeleno svjetlo zbog zalaganja europske povjerenice za ravnopravnost Helene Dalli.
 

Paradu je javno podržalo više od 20 veleposlanstava, uključujući američko i slovensko.

Davali su osiguranje, ali ono je bilo pregaženo

Srbijanska premijerka i hrvatskog podrijetla i sama dio LGBT zajednice Ana Brnabić je na prijemu stranih maturanata ustvrdila da će sigurnost biti zajamčena. "To je prava slika Beograda i Srbije i onoga što oni jesu. Srbija je otvoreno i slobodno društvo u koje su svi dobrodošli i to ćemo dokazati u narednim godinama", istaknula je, prenosi srbijanska novinska agencija Tanjug.

 
Ustvrdila je da se na organizaciju Europridea nisu odlučili zato što bi ih netko natjerao, već zbog same Srbije i dobrobiti šire regije.

No, incidenti su se počeli događati satima prije događaja. Policija je pokušala suzbiti nasilje i mržnju koju su ispoljavali.

Grozna snimka napada

Na društvenim mrežama pojavio se stravičan snimak na kojem se vidi kako huligani naoružani palicama i bakljama napadaju policiju na beogradskom Bulevaru oslobođenja.

Deseci ljudi u crnom, koji su naoružani drvenim palicama, sukobili su se s policijom koja ih je inače uspjela otjerati s trga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.