VIDEO: Dalija Orešković: - Proganjala sam Bandića, Keruma, Josipovića, Merzel, Zlatar, a i Milanovića, no prava arena je ona politička i zato postoji i Start

Ona je lider, a ne šef. Ona suradnike potiče, a ne sputava. Trenira ih poput čuvenog Richarda Bransona da budu samostalni i svoji, a da ipak ne požele otići i okrenuti joj leđa.

Na pitanje je li Milanovićev kadar odgovara: - Nisam nikada ni u čemu bila bilo čiji kadar. Predmeta protiv premijera Zorana Milanovića bilo je nekoliko.

- Bandića i Keruma smo kaznili najviše, s 40.000 kn u Povjerenstvu za sukob interesa, "jurili" smo i Josipovića, Milanovića, Kolindu zbog 1,17 milijuna kuna. Zašto i druge institucije nisu radile svoje posao, kao i borba protiv korupcija razlozi su zašto sam startala i u politiku sa Startom. Dalija Orešković ostat će upamćena kao neustrašiv borac za pravo i pravdu, a može li s istih pozicija napasti i u korov obraslo društvo koje po svim parametrima umjesto da se diže, pada? Povjerenstvo za sukob interesa je dobrodošao korektiv, no kad se nakon njegovih nalaza zaklopi knjiga i kad nadležne institucije na svoj dobro znani način (ne)odrađuju posao onda to nekako nalikuje samo na špotanje

VIDEO: Dalija Orešković: - Proganjala sam Bandića, Keruma, Josipovića, Merzel, Zlatar, a i Milanovića, no prava arena je ona politička i zato postoji i Start Bojan Haron Markičević
7. 5. 2019

Napisao: Gordan Malić i Borut Černelić

Snimili: Bojan Haron Markičević i Igor Stažić

Styling: Zdenka Mihelj, frizura: Amela Vitas

Studio: Katran studio

Više u print izdanju Starta koji se može nabaviti na kioscima

Sljedeća tri tjedna bit će i za Daliju Orešković i njen Start presudni. Osvoji li bar jedan mandat za Europarlament bit će to znak da je na dobrom putu. Pokrenula je postupak i protiv Kolinde Grabar Kitarović. Nije joj oprostila što je za troškove predsjedničke kampanje dobila 1,17 milijuna kuna, a na njenoj meti bili su i Milan Bandić, Ivo Josipović, Željko Kerum, Andrea Zlatar, Marina Lovrić Merzel...

Mi Zoran Milanović nije joj prošao ispod radara. Kako otkriva sve su to bile mjere ograničenog dometa i Povjerenstvo za sukob interesa je dobrodošao korektiv, no kad se nakon njegovih nalaza zaklopi knjiga i kad "nadležne institucije na svoj dobro znani način (ne)odrađuju posao onda to nekako nalikuje samo na špotanje. Mjere moraju biti adekvatne da bi prouzročile učinak, inače je riječ o kamilici, kao da poručuje o ulozi Povjerenstva njena bivša čelnica koja je odlučila djelovati žešće te preuzeti odgovornost u svoje ruke. Hoće li u svemu tome uspjeti i mogu li joj izbori za EU parlament biti odskočna daska za suprotstavljanje Kolindi Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima krajem godine, a potom u 2019. i na parlamentarnim uveliko će odrediti birači već 26. svibnja

- Jeste li zadovoljni dijelom zakonodavstva koje regulira sukob interesa i korupciju? Što bi ste mijenjali?

Nisam. Previše je različitih zakona koji u sebi sadrže deficit zbog kojeg se nadležna tijela često niti ne mogu doticati suštine. Brojne situacije u kojima postoji čisti sukob interesa ostaju neprimijećene, a kamoli sankcionirane, iz jednostavnog razloga. Nisu obuhvaćene bilo čijom nadležnošću. Nema tijela koje se s brojnim spornim pitanjima bavi.

- Koliko predmeta ste riješili u mandatu predsjednice Povjerenstva, i koje izdvajate?

S vremenom točni brojevi pomalo blijede, iako ih se čak i sjećam. Ponosna sam na ostvarene rezultate, a oni nisu samo u dobroj statistici. Već u uspostavljenim standardima. Izdvojila bih predmete koji su se vodili u odnosu na gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Puno ih je, no jedan može poslužiti kao ogledni primjer svega što u zakonima nije osmišljeno kako treba. Riječ je o predmetu u kojem utvrđeno da je Milan Bandić primio nedopušteni dar, i to time što mu je nakon predsjedničkih izbora 2009./2010.g., nakon što su svi kandidati poslali svoja završna financijska izvješća Državnom izvornom povjerenstvu, i nakon što je Ivo Josipović već stupio na dužnost, u razdoblju od daljnje dvije i pol godine primio na žiro račun za tu predsjedničku kampanju 2,4 milijuna kuna. Za ovu povredu, Milanu Bandiću je izrečena sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u ukupnom iznosu od 40.000,00 kn kao najviša zakonom propisana unutar ovlasti Povjerenstva. Povodom primitka tih 2,4 milijuna kuna, protiv Milana Bandića vodi se i kazneni postupak. Jednako je _“loše“ prošao i Željko Kerum. Kaznila je i bivšu ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, koja je morala platiti 15.000 kn, zastupnika Nenada Hodžića sa 7.000 kn zbog sukoba interesa, bivšu županicu Marinu Lovrić Merzel, te bivšeg ministra zdravlja Sinišu Vargu. Pokrenula je postupak i protiv Predsjednice. Nije joj oprostila što je za troškove predsjedničke kampanje dobila 1,17 milijuna kuna, koje je uplatila HDZ-u. Da nije bilo nedodirljivih govori i podatak da je Povjerenstvo za njena ravnanja procesuiralo i Milanovića.

- Je li u vašem mandatu bilo prijava protiv premijera Zorana Milanovića i kako su one završile? Jeste li vi Milanovićev kadar?

Nisam nikada ni u čemu bila bilo čiji kadar. Predmeta protiv premijera Zorana Milanovića bilo je nekoliko. Većina ih je okončana donošenjem odluke o nepokretanju postupka. U jednom je utvrđeno da je bivši premijer povrijedio pravilo zakona koja dužnosnicima zabranjuje da u razdoblju od dvanaest mjeseci nakon prestanka mandata obavljaju funkciju direktora odnosno člana uprave u trgovačkim društvima.
- Jeste li imali pritiske u slučaju prijave Tomislava Karamarka za sukob interesa oko INA-e?

Slučaj Tomislava Karamarka odrađen je maksimalno profesionalno i u primjerenom roku s obzirom na okolnosti. Naime, u tom predmetu, on je i osobno podnio zahtjev da se utvrdi nalazi li se u situaciji sukoba interesa, zbog čega je Povjerenstvo postupalo žurno. Što se tiče samog sadržaja odluke, ovaj predmet ne sadrži ništa revolucionarno novo u odnosu na praksu koja se gradila kroz niz predmeta koji su riješeni prije njega, ali ga je proslavila činjenica da je Tomislav Karamarko u vrijeme njezina donošenja odluke Povjerenstva obnašao dužnost prvog potpredsjednika Vlade te činjenica da je odluka utjecala na pad Vlade koji je uslijedio ubrzo nakon pravorijeka Povjerenstva.

Dalija Orešković ostat će upamćena kao neustrašiv borac za pravo i pravdu, a može li s istih pozicija napasti i u korov obraslo društvo koje po svim parametrima umjesto da se diže, pada?

Sljedeća tri tjedna bit će i za Daliju Orešković i njen Start presudni. Osvoji li bar jedan mandat za Europarlament bit će to znak da je na dobrom putu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.