Video: "Vidio sam kako mrtve nose u vrećama", pacijent s odjela za Covid - 19 (BEZ CENZURE)

Iskrena ispovijest Darka Simončiča i samo jedna od mnogih dirljivih priča koje nanose duboku ranu čovječanstvu u svjetskim razmjerima.

- “Kada ste na intenzivnoj, sve se vrti drugačije, za 180 stupnjeva Vam se svijet i prioriteti promijene. Ne zna se hoćeš li izaći živ ili ne. Čovjek se odjednom osjeća totalno bespomoćnim - a još do jučer sve si mogao.”

Priča je to o fizičkoj i psihičkoj borbi za opstanak pojedinca, svakodnevnim tragičnim slikama jedinica intenzivne njege i, na kraju, ali ne i najmanje važno, o uspjesima srčanih heroja u bijelimi plavim kutama koji prolijevaju zadnje kapi znoja za pobjedničke epiloge - tako da pacijenti mogu ponovno disati, punim plućima.

Video: "Vidio sam kako mrtve nose u vrećama", pacijent s odjela za Covid - 19 (BEZ CENZURE) Danijel Čančarević
22. 12. 2021

Težak tijek korona virusa zatekao je i Darka Simončiča, jednog od najcjenjenijih i najcjenjenijih ljubljanskih ugostitelja, čija reputacija virtuoza delicija od riba traje već nekoliko desetljeća.

U domaćoj atmosferi njegovog restorana Krpan u Ljubljani, eminentna klijentela iz cijele regije prepuštena je gurmanskim remek djelima. Osim zatvaranja restorana, koje je zahvatilo sve ugostitelje tijekom pandemije, gospodina Simončiča obilježila je još jedna priča. Izreku da je život jedan i da moramo cijeniti svaki trenutak, osjetio je na svojoj koži.
 

“Kada ste na intenzivnoj, sve se vrti drugačije, za 180 stupnjeva. Ne zna se hoćeš li izaći živ ili ne. Čovjek se odjednom osjeća kao bespomoćan starac - a još do jučer sve si mogao.”

Bolest ga je jesenas prikovala za bolnički krevet, nakon što je nekoliko dana odgađao liječenje nakon prvih simptoma virusa. Zbog drastično narušenog zdravstvenog stanja hitnim je prijevozom stigao u KBC Ljubljana, gdje mu se, unatoč intenzivnoj njezi i stručnom liječenju četveročlanog konzilija, stanje nije popravljalo 10 dana. Unatoč prijašnjem dobrom fizičkom stanju, dosta je smršavio, još dugo neće moći po stepenicama, a disanje mu je jako teško.

Za novu seriju razgovora POGLEDI na Metropolitanu, https://www.metropolitan.si/zdravje/videl-sem-kako-v-vreckah-odnasajo-umrle-pacient-s-covidnega-oddelka-brez-cenzure/ podijelio je svoju priču s očitog odjela UKC Ljubljana s ciljem da kao društvo ne zaboravimo svoju prolaznost i zaštitimo sebe i svoje najmilije. S njim su razgovarali Neja Drozg, snimatelj i montažer Danijel Čančarević.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.