Vi imate puno više veze s HDZ-om i Šeksovim nećakom nego Startmetar s Ivanom Lovrinovićem, Mislavom Kolakušićem, Ivan Vilibor Sinčićem...

- "Pravo i pravda" je definitivno osnovana, potvrđuje to i jedan detalj u Startmetar 2024 projekciji, anketi koju su napravili ljudi bliski Kolakušiću", napisao je, a da nije ni pitao, ni nazvao, ni provjerio Dražen Ciglenečki, novinar Novog lista.

To što je prekršio sva pravila pristojnog komuniciranja i  novinarski kodeks nimalo nije smetalo da njegove laži i budalaštine ne prenesu i brojni drugi papagajski mediji. 

Obratili smo im se kolegijalnim pismom, no kako nisu našli za shodno da odgovore, ovo je jedini način da da ispravimo netočne navode.

Vi imate puno više veze s HDZ-om i Šeksovim nećakom nego Startmetar s Ivanom Lovrinovićem, Mislavom Kolakušićem, Ivan Vilibor Sinčićem... branimir klarić / start infografika
13. 2. 2024

Napisao: Igor Stažić

Infografika: Branimir Klarić / Startmetar

U tekstu koji govori o osnivanju nove stranke prof. Lovrinovića, Kolakušića i Sinčića spomenuli ste i nas, Startmetar, napisali smo Novom listu. Vjerovali smo kako će nam bar odgovoriti novinar i uredništvo iz Rijeke, no jednako neprofesionalno kao što su nas uvukli u priču u koju ne pripadamo, kako to oni misle, nisu našli za shodno da saznaju istinu.

To je izgleda njihov stil. To što su napisali u svakom slučaju nije u skladu s etikom i novinarskim kodeksom, no uspjeli su u naumu da polu informaciju, netočne vijesti i laži plasiraju i u druge mediji. Nemalo ih je neselektivno i jednako tako neprofesionalno, ne provjeravajući, po tko zna koliko puta naveli su brojni mediji Startmetar u istom kontekstu. Umjesto odgovora na kolegijalno upozorenje, baš kao i na savjet da ako ih zanima nešto više slobodno pitaju i nazovu, oglušili su se.

Sve to dakako najbolje progovara o novinaru Draženu Ciglenečkom, o njegovim profesionalnim standardima i pobudama. No pustimo sad to, jer mi u Startu nit' smo imali volje javno polemizirati s Novim listom, nit' nam je do njihova mišljenja. Kako su "fake newsom" zarazili brojne medije i kako nam se puna 4 dana nisu javili s bilo kakvim pitanjima, odlučili smo objaviti pismo koje smo poslali na adresu Novog lista kako bi umanjili štetu koju su nam napravili. Da su nas samo pitali saznali bi sasvim sigurno puno više. No što ćete, bilo im je teško podići i telefonsku slušalicu.

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/kontroverzni-kolakusic-osnovao-novu-politicku-stranku-znakovitog-imena-s-njim-su-i-sincic-i-lovrinovic/?meta_refresh=true


- Kako ste objavili sve same neistine vezane uz naše istraživanje, konstruirane u glavi Vašeg novinara tako Vas najljubaznije molimo da to ubuduće više ne činite. Najlakše je da Vaši novinari pribjegnu elementarnom. Ako ih nešto odista zanima trebali bi učiniti ono osnovno bar provjeriti informacije.
Minimum je našeg profesionalnog standarda, a i novinarskog kodeksa da ako o nekome pričate i pišete da ga bar priupitate što on zna o svemu.

Mi smo sa spomenutom gospodom tako možda jednako bliski baš kao što ste i vi možda s HDZ-om i Šeksovim nećakom.

Bilo bi nam puno drže da ste istaknuli kako je naše istraživanje Startmetar staro punih pet godina i kako smo za razliku od Promocije Plus, Ipsosa i Vukovića točno prognozirali svih pet lista koje su ušle 2019. u Europarlament. Naprosto naša nam vjerodostojnost daje za pravo da se ponovo bavimo projiciranjem rejtinga HR stranaka. Tim prije, jer navedene su anketarske kuće promašivale na izborima i do 75 posto!
Tako su “renomirane agencije” davale 52,55% VIŠE glasova nekim "etabliranim strankama", a Ruži Tomašić 74,19% MANJE. Sinčića su 2014. prevarili za 69,05%! 
Upravo stoga STARTmetar koji je 2019. točno prognozirao ima pravo to činiti i ovaj put. Služili smo se metodologijom koja se u najvećoj mjeri oslanja na statuse protagonista izbora na društvenim mrežama, koje iz dana u dan sve više određuju tko je tko na društvenoj sceni. Jednako tako STARTmetar oslanja se i na političke statuse stranaka, idu li samostalno ili u savezima na sljedeća tri izbora.
No, kako vidimo iz priloženoga, bilo Vam je dostupno naše istraživanje. Kad bi ga i objavili bili bi Vam neizmjerno zahvalni. Ovako vadeći fragmente koje nemaju dodirnih točaka sa zbiljom grubo nam narušavate ugled. Za Vas kao redakciju koja baštini sve ono dobro što nam je u profesiji podario Frano Supilo, trebalo bi biti od interesa da poštujete prije svega činjenice i da pitate one o kojima pišete, a ne da proizvoljno ispaljujete maštarije novinara.


Puno kolegijalnih pozdrava
Redakcija Start

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.