Neki posve drukčiji bankari kojima je već stoljeće i pol moto služiti ljudima, a ne profitu - sve je započelo u Pitomači 1862.

Prva kreditna unija osnovana je u Hrvatskoj istovremeno kad i u financijski najrazvijenijim državama, daleke 1862. i od tada u nas postoji jedan posve drukčiji oblik financijskog praćenja ponajprije obrtnika, poljoprivrednika, malih poduzetnika u kojima je najvažnije pomoći im a ne primarno zarađivati na njima.

Neki posve drukčiji bankari kojima je već stoljeće i pol moto služiti ljudima, a ne profitu - sve je započelo u Pitomači 1862. start press
25. 10. 2019

 - Banke su po svojoj prirodi konzervativne ustanove, koje nisu nužno zainteresirane za najrizičnije dijelove poduzetničkog pothvata, a to je početak i faza prvog rasta, kada je poduzetniku potrebno brzo i jednostavno financiranje. Zato su kreditne unije i banke komplementarne, ne konkurencija. Riječi su to prof. dr. sc. Slavica Singer, jedne od hrvatskih najboljih stručnjakinja za poduzetništvo.

Njeno obraćanje na skupu Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) u povodu Svjetskog dana kreditnih unija (18. listopada) bilo je posebno istaknuto, jer ovo je vrijeme u kojem itekako valja računati o potporama i financijskom praćenju, ponajprije novih poduzetnika, svih onih koji su svoju sudbinu odlučili uzeti u svoje ruke i koji bez potpore teško mogu uspjeti.

O važnosti mikrofinanciranja u Republici Hrvatskoj govorilo se početkom tjedna u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a prof. dr. sc. Slavica Singer, najpoznatija je kao voditeljica istraživačkog tima Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM).
 Skup je bio organiziran s razlogom, jer HUP slavi 70 godina postojanja kreditnih unija u Hrvatskoj. Skup je organiziran pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

- Kreditne unije u Hrvatskoj počivaju na temeljima društvene korisnosti i načelima uzajamnosti. Naš moto je služiti ljudima, ne profitu, rekla je u uvodnom predavanju Ana Matić, tajnica HUKU-a. Prema podacima iz 2017. godine u svijetu postoji i posluje gotovo 70.000 kreditnih unija s više od 236 milijuna članova u više od 109 država, s tradicijom starom preko 150 godina. Prva kreditna unija u Hrvatskoj osnovana je 1862 godine u Pitomači. Mikrofinanciranje je pravi odgovor na probleme likvidnosti.

 - Vizija kreditnih unija je doseći što veći broj članova koji nemaju pristup klasičnim izvorima financiranja. Zato me osobito veseli da je Ministarstvo financija donijelo odluku o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o kreditnim unijama. Takav zakon će omogućiti održivi razvoj kreditnih unija uz jačanje komponente društveno korisnog poslovanja, objasnila je viziju razvoja predsjednica udruge Željka Pirija-Benaković. U okviru Hrvatske udruge kreditnih unija djeluje 13 kreditnih unija koje kroz svoj svakodnevni rad pridonose razvitku i prate rad hrvatskih obrtnika, OPG-a te su na usluzi hrvatskim građanima u županijama gdje imaju sjedište.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.