40 SpaceX satelita ELONA MUSKA, nestalo u orbiti, raspali su se i izgorjeli

Američka svemirska tvrtka SpaceX objavila je da su deseci njenih satelita, koji su prošli tjedan poslani u orbitu, pali s neba nakon posljednje solarne oluje. Probleme je izazvala geomagnetska oluja koja je atmosferu zgusnula i prema Zemlji povukla satelite Starlink, svaki od 260 kilograma, 40 od ​​49 satelita je pogođeno, većina ih se već raspala i izgorjela.
 

40 SpaceX satelita ELONA MUSKA, nestalo u orbiti, raspali su se i izgorjeli PIRO4D / Pixabay
9. 2. 2022

 
Kontrolori su satelite za zaštitu od oluje stavili u svojevrsnu hibernaciju iz koje se nisu "probudili". Nisu se popeli na višu, stabilniju orbitu.
 

SpaceX, tvrtka osnivača "Tesle" Elona Muska, još uvijek ima oko 2000 Starlink satelita u orbiti na 550 kilometara, pružajući internet udaljenim dijelovima svijeta. Sateliti zahvaćeni sunčevom bakljom bili su u privremenoj orbiti koja je mnogo niža nego inače. Ovo je bio namjeran potez SpaceXa kako bi provjerio ima li kvarova na satelitima.

S ove visine mogu brže pasti prema Zemlji i ne ugroziti druge funkcionalne svemirske objekte.Tvrtka osigurava da nema opasnosti jer sateliti koji padaju izgaraju u atmosferi.

Također su dizajnirani da se sami raspadnu u slučaju sličnih problema pri padu. Starlink je Muskova ideja interneta za svijet putem mnoštva satelita, s kojima je već pomogao u obnovi interneta u Tongi nakon vulkanske erupcije i tsunamija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.