Ris s Karpata i u Gorskom kotaru. Jesu li doista u okolici Snežnika ulovili ovu nevjerojatno rijetku vrstu predatora?

(VIDEO) Ovaj raritetni ris posebnog uresa na krznu satima je trčao po snježnoj šumi, je li tražio svoj teritorij? Dva štenca iz 2022., jedan pjegavi i jedan rozeta šare. Navodno je riječ o potomcima Kataline koja je pred dvije godine uvezena s teritorija Karpata koji pripada Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Ris s Karpata i u Gorskom kotaru. Jesu li doista u okolici Snežnika ulovili ovu nevjerojatno rijetku vrstu predatora? Facebook/LIFE Lynx
17. 12. 2023

Na Facebook stranici projekta LIFE Lynx — koji sprječava izumiranje populacije risova, a svojom međunarodnom suradnjom već su nam u prošlosti doveli risove iz slovačkog i rumunjskog dijela Karpata — podijelili su video koji je zbunio čak i njih malo. “Ris na snimci ima rozetasti uzorak krzna i stoga bi mogao biti potomak migriranog risa Kataline, koji ima teritorij nedaleko od Snežnika”, napisali su. Dodali su da prije dolaska risova u okviru projekta LIFE Lynx, u Sloveniji nisu zabilježeni risovi s uzorkom rozete. "Ovakve snimke uvelike pridonose spoznaji stanja naše populacije risova, stoga zahvaljujemo svima koji ih dijele s nama", istaknuli su na snimci Vinka Iskre.
 

"Prošle sezone smo foto zamkama zabilježili dvije ženke s mladuncima na Katalinom teritoriju, a imale su rozetasti uzorak krzna. Mladunci (rođeni 2022.) sada su u fazi uspostavljanja svog teritorija, a ris na videu bi mogao svoju sreću potražiti u snježnim šumama. Posljednjih godina tamo nismo detektirali stalne teritorijalne parove risova, što znači da ondje vjerojatno još ima dovoljno mjesta za risove", objasnili su iz LIFE Lynx.

Spomenuti Katalin ris, koji je 2020. godine preseljen iz Rumunjske i pušten u divljinu u snešničkim šumama, svoj je teritorij uspostavio na području Menišije i Rakitniške visoravni, a ponekad prelazi i rijeku Išku i kreće se područjem Mokreca.

Ris je izuzetno rijetka životinja, ali nastanjuje znatne dijelove našeg planeta. Pritom je izrazito plašljiva i samo je rijetki vide u divljini. Lovi uglavnom noću, a danju se odmara. U Sloveniji je već bio izumro u prošlosti, ali je ponovno uveden sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas je brojnost primjeraka stabilna, ali još uvijek spada u ugrožene vrste, pa je zaštićena i odstrel je dopušten samo odlukom.
 

Kamera ulovila zanimljivo događjanje u kočevskem gozdu

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.