Uspješni odvjetnik blizak HDZ-u te rođak još uspješnijeg političara upustio se i u izdavačke vode, sretno mu bilo

Nećak Vladimira Šeksa preuzima Novi list, Glas Istre i Zadarski list! Ne pada jabuka daleko od stabla! Sjajna karijera dviju generacija obitelji Šeks koja sudjeluje u hrvatskoj vlasti pune 33 godine.

Frano Supilo, veliki sanjar naprednog novinarstva osnovao je daleke 1900. dnevnu novinu nadaleko poznatu koju su početkom prošlog stoljeća nerijetko citirali i vodeći svjetski mediji.

Bojan Divjak bio je pred 13 godina i čelnik Narodnih novina, a upravljao je i čuvenim listom "Vjesnik" koji je tada stvaro mjesečni gubitak od 3  milijuna kuna.

Uspješni odvjetnik blizak HDZ-u te rođak još uspješnijeg političara upustio se i u izdavačke vode, sretno mu bilo Marko Lukinić / Pixell
2. 8. 2023

Novi list, Glas Istre i Zadarski list dobivaju novog vlasnika. Slovački medijski holding JOJ Media House dogovorio je transakciju s tvrtkom Media Solutions u vlasništvu odvjetnika Olega Uskokovića i Bojana Divjaka koji preuzimaju ove lokalne novine. 
U informaciji o preuzimanju koju je objavio Novi list citira se Uskokovićeva izjava kako je”cilj preuzimanja i budućeg spajanja s Glasom Slavonije konsolidirati regionalne dnevne novine nakon prolaska kroz više kriznih situacija koje su snažno utjecale na njihovo poslovanje unatrag nekoliko godina, od Covid krize 2020., iznimnog povećanja cijene papira tijekom 2021. i konačno snažnog rasta cijene energenata u 2022., te osigurati njihovu gospodarsku budućnost u visoko konkurentnom okruženju.


 
“Novi vlasnici donose novu viziju za novine i ekonomsku sigurnost za budućnost”, poručio je Richard Flimel, predsjednik uprave JOJ Media House na odlasku.

Na pitanje kako to da su se odlučili preuzeti tiskane novine koje su postale neprofitne, Bojan Divjak je u izjavi za Jutarnji rekao da nisu tiskani mediji neprofitni, nego se ovisi o tome kako su postavljeni.

– Tiskani medij nije samo print, nego i portali koji će u nekom preuzeti najvažniji dio prihoda. Poanta je u redakcijama koje su u stanju stvarati sadržaj. I u tome je razlika između nas i svih novina od onih medija koji su isključivo digitalni i imaju malo kreativnog potencijala i zapravo ovise o tome koliko će obraditi nešto što je netko drugi objavio – kaže Divjak koji smatra da je lako biti profitabilan s medijem kojemu je baza tisak, javlja Jutarnji list https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-list-glas-istre-i-zadarski-list-dobivaju-novog-vlasnika-jutarnjem-je-otkrio-svoje-planove-15360793?fbclid=IwAR2TBg2Ak3J8yT95E_m5QjeVx5mxlw5XzvhrmFGhaOmnd35c5PcMl-kdZ2E

Napominje i kako su regionalni mediji su u drugačijoj poziciji jer nude sadržaj koji nude samo oni imaju.

– Nacionalni mediji ne mogu u Istri, Dalmaciji ili Osijeku ponuditi sve one informacije koje mogu lokalne novine – Glas Istre, Novi list, Zadarski list i Glas Slavonije, niti mogu lokalni portali koji nemaju dovoljno ljudi.

Naša je komparativna prednost što stvaramo sadržaj koji nitko drugi ne nudi, a koji ćemo kvalitetno obraditi. Vjerujem da ćemo imati sinergijski učinak koji će se postići u prihodima i podjeli troškova – kaže dalje Divjak.

 
Promjena vlasnika, navodi, ne mora značiti ništa za novinu. Smatra da će sve novine biti bolje, da će omogućiti svim novinama u grupi da posluju bolje, tada i novinarima može samo biti bolje.

O financijskoj pozadini preuzimanja lokalnih novina Divjak nije govorio, a na primjedbu kako Media Solutions prema javno dostupnim podacima zadnjih godina nije dobro poslovao navodi kako je Media Solutions tvrtka preko koje se investiralo, a nije nakladnik i nema izravne veze s poslovanjem.

Divjak je podsjetio da su Novi list i Glas Slavonije već bili poslovni partneri, da im je to prirodno. – Imamo puno planova, a na jesen ćemo puno toga u dogovoru sa svim redakcijama realizirati – zaključio je novi vlasnik Novog lista.

Bojan Divjak je nećak moćnog političara Vladimira Šeksa, naveo je u svom tekstu Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/velike-promjene-na-medijskoj-sceni-necak-vladimira-seksa-preuzima-novi-list-glas-istre-i-zadarski-list/?fbclid=IwAR3KZiZtIAc6TkE4Gz2oJNOkD3IAIY92SmKHTd-aC9OIxehmnY_NoJwAhMg

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.