Nećak Vladimira Šeksa uništio je i preoteo Glas Istre, "ispalila" je tešku optužbu stranka Katarine Peović

Bojan Divjak, nećak svevremenog hrvatskog boga i batine u politici kriv je za "publišerski take over", bar tako tvrdi Radnička fronta.

Katarina Peović katarina peović/fb
29. 9. 2023

Glas Istre su hrvatske dnevne novine s jednom ponosnom radničkom poviješću. Utemeljene su 1943. godine za narod od strane naroda. Glas Istre nastaje u sasvim drugim okolnostima od onih u kojima se nalazimo danas. U doba kada su nastale one doista jesu bile glas naroda Istre. Sa snažnom radničkom pozadinom i antifašističkim pokretom koji je u to doba bio izrazito jak. U povodu 20. godišnjice tiskanja prvog broja lista “Glas Istre”, na kući u kojoj se onda nalazila tiskara, postavljena je 18. kolovoza 1963. godine ploča na kojoj su urezane riječi: “U tami tajnog skloništa ovog doma zaiskrile su misli pisane riječi, iz mraka se oglasio glas naroda ‘Glas Istre’”. O svemu iscrpno piše Teleskop.hr https://teleskop.hr/hrvatska/drama-u-puli-radnicka-fronta-optuzila-necaka-vladimira-seksa-da-je-unistio-glas-istre/

Kroz više od pola stoljeća Glas Istre je bio glavni i najprodavaniji tiskani izvor informacija na području Istre. I danas najveću pažnju posvećuje mjesnim kronikama, prateći brojna zbivanja na poluotoku, uključujući i najmanja mjesta zahvaljujući razvijenoj mreži dopisnika. Tako pokriva teme opće društvene kronike, ali i sportska, kulturna, mozaična i druga zbivanja. Iako prvenstveno lokalni list, Glas Istre redovno prati zbivanja od državnog i svjetskog značaja. Uz to, ne zanemaruje novosti iz istarskog susjedstva, Primorsko-goranske županije, Slovenije i Italije, stoji u priopćenju Glasa istre.


Međutim karakter Glasa Istre znatno se mijenja nakon rata u 90.-ima. Jugoslavija je bila država koja je imala socijalističko uređenje. Samim time je i narav novina bila znatno drugačija. Jugoslavija je kao radnička država reflektirala tadašnje vrijednosti. I upravo zbog toga što je tada država bila radnička, i novine su bile glas naroda. Nakon promjene ekonomske strukture nakon rata to se mijenja. One postaju oruđe državnog aparata i mjesto za proizvodnju propagandnog materijala. Ali ta država Hrvatska više nije bila radnička već kapitalistička s time je i aparat počeo reflektirati znatno drugačije vrijednosti.

Glas Istre postepeno u posljednjih 30 godina gubi svaki slobodarski element iskrenog autentičnog novinarstva. Iz tog razloga je Radnička fronta bojkotirala Glas Istre 2021. godine zato što je usred IDS-ove kampanje nekoliko novinara dobilo otkaz radi suprotstavljanja tadašnjoj uređivačkoj politici glavnog urednika koje je imala namjeru koristiti narodne novine kao medij za vođenje IDS-ove kampanje, stoji u priopćenju Radničke fronte.

Također, nedavno Glas Istre nije podržao akciju lokalnih ljudi za Lungomare koju je podržavao značajan broj stanovnika Pule i okolice te su i s time dokazali da više ne zaslužuju naziv “Glasa Istre” jer predstavljaju samo glas interesa i kapitala. Postavlja se pitanje zašto Radnička fronta danas održava presicu o novinama koje očito više nisu glas naroda Istre. Zato što je to još jedno poduzeće koje se gasi i to je dokaz da kapitalizam više nije u stanju na ovim prostorima proizvesti ikakav progresivni element za naše društvo pa tako i ekonomiju. Nažalost, nakon gašenja Uljanika, namjerno je riječ gašenje ovdje, jer je politika države bila takva da nasilno uguši lokalnu proizvodnju pod pritiskom stranog kapitala te je dovela našu državu u stanje prije 2. Svjetskog rata kada ponovno moramo izgraditi sve tvornice i pokrenuti industriju koja je na ovim prostorima nekad cvjetala. U zemljama kapitalističke periferije kao što je naša, kapitalizam nema dostatnu snagu da ostvari iste uvjete kao što su naprimjer u Švicarskoj.

Koncentracija kapitala je u njihovim rukama a konkretno su zbivanja prisutna na prostorima država bivše Jugoslavije upravo produkt ponovnog širenja njemačkog utjecaja koje je radnički pokret na čelu s Komunističkom partijom Jugoslavije privremeno zaustavio i to vrlo uspješno do rata 90.-ih godina. S time dolazimo do današnje situacije u Glasu Istre. Nedavno nam se obratila nekolicina radnika i radnica zaposlenih u već spomenutim novinama opisujući svoju situaciju. Jer naravno nakon 90.-ih se postepeno srozavaju i radnička prava uz slobode govora i medija.

U Glasu Istre je radilo 53 radnika koja su prebačena, nasilno, u Novi list na određeno vrijeme bez prava na žalbu. Najnovije vijesti koje doznajemo je da je 30 radnika poduzeća Glasa Istre dobila poslovno uvjetovani otkaz bez otkaznog roka i prava da tuže tvrtku. Zaostale plaće i otpremnine im se, naravno, neće isplatiti. Glas Istre prestaje biti samostalni list već pulsko izdanje Novog lista.

 
Razlog ovih otkaza, tvrde radnici, je taj da tvrtka Media Solutions Bojana Divjaka, Šeksovog nećaka, kupuje Novi list od Slovaka. Novi vlasnici nek izdaju ako moraju svoje novine i u Istri ali ne pod nazivom Glasa Istre. Stavljanje lokalnih medija (Novi list, Zadarski, Glas Slavonije) pod kapu Glasa Slavonije i nepoznatih vlasnika je udarac na ionako već krhku slobodu medija koja je ionako neostvariva u ovim društvenim okolnostima. To je demokracija na kapitalistički način. Interes kapitala i privatnih poduzeća je uvijek iznad interesa radnika.

Pokret ponovne izgradnje naše države i demokratizacije iste a i širih prostora možemo ostvariti samo u trenutku kad država ponovno postane radnička a to znači snažan pokret radničke klase pod pravim političkim vodstvom koji će iz temelja transformirati društvo u kojemu živimo. Iz tog razloga se ponovno obraćamo upravo radnicima, konkretno u ovom slučaju radnicima u poduzeću Glasa Istre kojima su nemilosrdno oduzeta njihova prava. Pozivamo radnike i radnice Glasa Istre da se organiziraju i traže svoja prava jer jedino tako možemo promijeniti društvo u kojem živimo i dajemo im u tome beskompromisnu podršku, zaključuje Radnička fronta, piše Teleskop.hr

https://teleskop.hr/hrvatska/drama-u-puli-radnicka-fronta-optuzila-necaka-vladimira-seksa-da-je-unistio-glas-istre/

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.