David Sassoli, novinar, politolog i predsjednik Europskog parlamenta nakom šestomjesečne borbe s upalom pluća preminuo u bolnici u Avianu

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli preminuo je rano jutros u bolnici u Avianu na sjeveroistoku Italije, potvrdio je njemačkoj novinskoj agenciji dpa njegov glasnogovornik Roberto Ciullo. Imao je 65 godina.

David Sassoli, novinar, politolog i predsjednik Europskog parlamenta nakom šestomjesečne borbe s upalom pluća preminuo u bolnici u Avianu Europski parlament/Start
11. 1. 2022

Liječio se u bolnici

U ponedjeljak je Europski parlament potvrdio da se Sassoli razbolio i da je u bolnici od 26. prosinca zbog komplikacija s imunološkim sustavom. 65-godišnji Sassoli već duže vrijeme ima ozbiljnih zdravstvenih problema, prije toga se lani u rujnu liječio od upale pluća, a vrijeme i mjesto sprovoda još nisu poznati.

10 godina član Europskega parlamenta

Sassoli, član Europskih socijalista (S&D), izabran je za predsjednika Europskog parlamenta u srpnju 2019., a mandat bi mu istekao u skladu s dogovorom triju najvećih političkih skupina, Europske pučke stranke (EPP), S&D i liberali ovog mjeseca. Sredinom prosinca prošle godine najavio je da se neće kandidirati za drugu polovicu petogodišnjeg mandata.

Ukratko o njegovom životu

Rođen je u Firenci 30. svibnja 1956. i član je Europskog parlamenta više od deset godina. Prije ulaska u politiku bio je novinar i kao voditelj na RAI televiziji prilično poznat javnosti. Bio je oženjen i imao dvoje djece.

I tko će ga u Europskom parlamentu naslijediti?

Sljedećeg tjedna u Strasbourgu će se održati prva plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj će biti izabrano novo vodstvo, uz predsjednika i potpredsjednike parlamenta. I ljevica ima svog kandidata, točnije španjolskog europarlamentarca Siru Regu, a u skupini europskih konzervativaca i reformista (ECR) izabrali su kao svog kandidata Poljaka Kosma Zlotowskog.

Pola godine mučio se s upalom pluća

Odjel za komunikacije i odnose s javnošću Europskoga parlamenta jučer je 10. siječnja 2022. godine, u 14.41 poslao priopćenje u kojemu se ističe da je predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli od 26. prosinca 2021. godine hospitaliziran u bolnici u Italiji te kako su radi toga sve njegove aktivnosti do daljnjega otkazane.  

 

„Predsjednik Europskoga parlamenta David Sassoli nalazi se u bolnici u Italiji od 26. prosinca 2021. godine. Ova hospitalizacija bila je nužna zbog ozbiljne komplikacije uslijed poremećaja imunološkoga sustava. Zbog toga su otkazane sve službene aktivnosti predsjednika Europskog parlamenta“, izjavio je glasnogovornik predsjednika Europskoga parlamenta Roberto Cuillo.

Obavijest o hospitalizaciji predsjednika Europskoga parlamenta poslana je s dvotjednim zakašnjenjem, a o ozbiljno narušenu zdravlju predsjednika Europskoga parlamenta počelo se nagađati još u rujnu 2021. godine kada je tijekom plenarne sjednice Europskoga parlamenta zaprimljen na bolničko liječenje u Strasbourgu u Francuskoj.

Odjel za komunikacije i odnose s javnošću Europskoga parlamenta nastojao je tu vijest ublažiti navodeći da je David Sassoli pušten na kućno liječenje, što se ubrzo i vjerojatno uslijed daljnjega pogoršanja njegova zdravstvenoga stanja pokazalo netočnim. Stoga je naknadno priopćeno da je predsjednik Europskoga parlamenta ipak zadržan na bolničkome liječenju.

Predsjednik Europskoga parlamenta u prosincu 2021. godine, uslijed redovite božićne i novogodišnje stanke, priopćio je kako se neće kandidirati za novi dvoipolgodišnji mandat.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.