VIDEO+FOTO U Saudijskoj Arabiji sve je bilo drukčije, jedino je pobjednik isti! Stephan Peterhansel 14. put osvojio je Dakar

Stephan Peterhansel definitivno je ušao u povijesne knjige najčuvenijeg Relija Paris - Dakar. Ove je godine sve bilo drugačije na Arapskom poluotoku, osim pobjednika. Već 30 godina francuska legenda nastupa na Dakru i ovo mu je 14 pobjeda. 6 puta pobjeđivao je s Yamahom, a osam je puta završio kao prvi i u redosljedu automobilista. 3 x pobjeđivao je s Mitsubishi Pajerom (2004., 2005. i 2007.), tri puta i s Minijem (2012. 2013. i 2021.) te dva puta s Peugeotom (2016. i 2017.)

➢ 30 godina nakon svoje prve pobjede na motociklu Yamaha na Dakaru, Stéphane Peterhansel svojoj je kolekciji dodao 14., a osmi za upravljačem automobila, postavši jedini pilot koji je pobijedio na tri kontinenta. Na cilju u Jeddi, Kevin Benavides se također upisao u povijesne knjige kao prvi južnoamerički pobjednik u kategoriji bicikala, dok je jedan od njegovih zemljaka, Argentinac Manuel Andújar, pobijedio u četvrtoj utrci. Kao i 2019. godine, u kategoriji lakih vozila dominirao je još jedan latinoamerički, čileanski "Chaleco" López. Sva tri mjesta na podiju osvojili su "kamiondžije" Kamaza u utrci kamiona, a na najvišem je mjestu završio Rus Dmitrij Sotnikov.

https://youtu.be/TEwdGLs03wI

VIDEO+FOTO U Saudijskoj Arabiji sve je bilo drukčije, jedino je pobjednik isti! Stephan Peterhansel 14. put osvojio je Dakar Frédéric Le Floc’h / DPPI
17. 1. 2021

Nakon 12 etapa i više od 8.000 prijeđenih kilometara od 3. siječnja, 193 vozila (u usporedbi s 286 početnika) dovršila su 43. izdanje Dakara, drugo organizirano u Saudijskoj Arabiji. Konačni generalni poredak relija uključuje 63 bicikla, 11 četverocikala, 49 automobila, 41 laka vozila i 29 kamiona. Štoviše, 19 natjecatelja koji su se morali prijevremeno povući s natjecanja iskoristilo je formulu Dakar Experience, omogućavajući im da nastave avanturu do Jeddaha.

➢ Konačno, kategoriju Dakar Classic, koja je za svoje prvo izdanje pozdravila vozila iz 20. stoljeća koja su se uključila u utrku za dosljednost, pobijedio je Marc Douton za volanom Sunhill Buggyja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.