Trump je nesposoban za obavljanje vlasti, moguće je svrgnuće! Mike Pence mogao bi 12 dana biti novi Lyndon B. Johnson, koji je naslijedio Kennedyja

"On nije mentalno zdrav i nije u stanju shvatiti i prihvatiti rezultate izbora", upozoravaju Demokrati, a čak i članovi Trumpove administracije raspravljaju o njegovom svrgavanju.
Žele ga proglasiti nesposobnim za vođenje države i "svrgnuti" po 25. amandmanu Ustava. Amandman je usvojen u vrijeme Kennedyjeva prethodnika Dwighta D. Eisenhowera, koji je tijekom svog predsjedništva pretrpio nekoliko srčanih udara. Na taj su način željeli odrediti jasan put za preuzimanje vlasti u hitnim slučajevima. Do tada taj put američki Ustav nije bio jasno definirao i postojao je samo dogovor da, ako Eisenhower bude onemogućen, vlast preuzme tadašnji potpredsjednik Richard Nixon. I poveći broj demokratskih predstavnika u Kongresu također poziva na novi Trumpov impeachment

Trump je nesposoban za obavljanje vlasti, moguće je svrgnuće! Mike Pence mogao bi 12 dana biti novi Lyndon B. Johnson, koji je naslijedio Kennedyja Donald Trump, official
7. 1. 2021

Nekoliko američkih ministara, još do jučer bliskih Donaldu Trumpu, razgovaralo je o mogućnosti svrgavanja postojećeg američkog predsjednika koji ima mandat još manje od dva tjedna. Nakon što su njegove pristaše upali u zgradu Capitola, ne samo da su Trumpa napali Demokrati, u velikoj mjeri leđa mu okreću i dojučerašnji suradnici. Prema uvjetima 25. amandmana američkog ustavam, Trump bi mogao biti proglašen nesposobnim za vođenje zemlje, a vlast bi preuzeo potpredsjednik Mike Pence. Tako bi, u skladu s odredbama 25. amandmana, Pence na sjednici Vlade predložio smjenu predsjednika, jer nije u mogućnosti izvršavati svoje dužnosti, jer ne može prihvatiti poraz na izborima 3. studenoga i dalje inzistira na tome da ih je izgubio zbog masovne izborne prijevare. Uz sve to potiče pristaše na prosvjede koji su kulminirali jučer. Na djelu je bio zapravo klasičan pokušaj državnog udara, a četvero sudionika nasilnog protesta i zauzimanje Kongresa smrtno je stradalo.

Nije isključeno tako da predsjedničke ovlasti budu predane Mike Penceu, potpredsjedniku, koji bi državu vodio do 20. siječnja. Tada će prisegu po protokolu dati novoizabrani predsjednik Joea Bidena. Proces bi trebao voditi potpredsjednik, a trebala bi ga podržati većina ministara, navodi francuska novinska agencija AFP.

Postupak 25. amandmana na američki ustav predviđen je za iznimne slučajeve kada je predsjednik privremeno ili trajno onesposobljen, kao i u slučaju njegove smjene ili ostavke. Do sada se koristio tek nakon atentata na Johna F. Kennedyja 1963. godine, kada je to preuzeo tadašnji potpredsjednik Lyndon B. Johnson.

Amandman je usvojen u vrijeme Kennedyjeva prethodnika Dwighta D. Eisenhowera, koji je tijekom svog predsjedništva pretrpio nekoliko srčanih udara. Na taj su način željeli odrediti jasan put za preuzimanje vlasti u hitnim slučajevima. Do tada taj put američki Ustav nije bio jasno definirao i postojao je samo dogovor da, ako Eisenhower bude onemogućen, vlast preuzme tadašnji potpredsjednik Richard Nixon.

Prema američkoj televizijskoj mreži CNN, navodno je nekoliko čelnika republikanske stranke sklono ovom amandmanu proglasiti Trumpa nesposobnim nakon što su prosvjednici u srijedu na njegov poticaj upali u zgradu kongresa. Očekuje se da će o tom pitanju razgovarati i ministri Trumpovog kabineta, ali razgovori su još uvijek u neformalnoj fazi. O tome su na CNN-u izvijestili i CBS i ABC.

I poveći broj demokratskih predstavnika u Kongresu također poziva na novi Trumpov impeachment. Kongresnica Ilhan Omar najavila je da već priprema inicijativu da Kongres smijeni predsjednika. Alexandra Ocasio Cortez također se javno pridružila inicijativi. Iako bi ovaj postupak vjerojatno bio najprikladniji, jer bi Trumpa zauvijek uklonio iz politike, vjerojatno nema dovoljno vremena za provođenje tog postupka dva tjedna prije predaje vlasti Bidenu. Stoga bi postupak po 25. amandmanu bio najučinkovitiji, javlja CNN.

Kako je izvijestio AFP, demokratski kongresmeni u odboru Doma pravde u svom su pismu već pozvali Mike Pencea da poduzme akciju i zbaci Trumpa zbog čina pobune i pokušaja podrivanja demokratskog poretka. Istaknuli su da je Trump u svom smušenom govoru u srijedu otkrio "da nije mentalno zdrav i da još uvijek nije u stanju shvatiti i prihvatiti rezultate izbora".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.