Pelosi izrekla ultimatum Trumpu

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa spremni su započeti postupak uklanjanja predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti ako odmah ne napusti ured.

Pelosi izrekla ultimatum Trumpu FreeNews
10. 1. 2021

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa spremni su započeti postupak uklanjanja predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti ako odmah ne napusti ured.

Tako barem piše u pismu predsjednice donjeg doma Nancy Pelosi članovima stranke.

"Ako predsjednik ne podnese hitnu ostavku na dužnost neizbježno i dobrovoljno, Kongres će poduzeti mjere", prenio je NBC News.

Prema njihovim izračunima, najmanje 230 kongresmena već se izjasnilo za uklanjanje Trumpa; samo je jedan od njih republikanac.

Pelosi je također nagovijestila da je razgovarala sa šefom Zajedničkog stožera oružanih snaga SAD-a, generalom Markom Milleyem, ograničavajući Trumpovu sposobnost da naredi nuklearni udar ili započne vojne operacije.

Aktualnog šefa države nazvala je "ovim neuravnoteženim predsjednikom", izrazivši mišljenje da situacija "ne može biti opasnija".

Govornik je već izjavio da bi Trumpov dobrovoljni odlazak ili uklanjanje temeljem 25. amandmana na ustav u trenutnoj situaciji bio bolji od opoziva.

Prema 25. amandmanu, ako potpredsjednik Mike Pence i veći dio vlade proglase Trumpa nesposobnim, Pence će automatski postati vršitelj dužnosti, a slučaj će otići u Kongres.

Potpredsjednik služi kao šef države cijelo vrijeme trajanja revizije, čak i ako zakonodavci odgađaju donošenje odluke.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.