Svjetska banka predviđa porast broja izuzetno siromašnih

Broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu povećat će se za 150 milijuna do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa, predviđa Svjetska banka.

Svjetska banka predviđa porast broja izuzetno siromašnih Unsplash
9. 10. 2020

Ovo je prvi put nakon više od dva desetljeća da ekstremno siromaštvo u svijetu raste, navodi se u izvješću Banke. Ekstremno siromaštvo definira se kao život s manje od 1,9 dolara dnevno. Ove godine više od 9% svjetskog stanovništva živi ispod granice ekstremnog siromaštva.

Prema Banci, većina "novih siromašnih" pojavit će se u zemljama u kojima je razina siromaštva već visoka, a većina rasta bit će u zemljama sa srednjim dohotkom - ova kategorija uključuje više od 80% država.

"Pandemija i globalna recesija mogli bi gurnuti 1,4% svjetskog stanovništva u ekstremno siromaštvo", rekao je David Malpass, čelnik Svjetske banke. Prema njegovim riječima, Svjetska banka spremna je pomoći zemljama da se oporave od pandemije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.