Švedski kralj: Švedska je zakazala u borbi protiv koronavirusa

"Imamo velik broj umrlih i to je strašno", izjavio je švedski kralj Carl XVI. Gustaf, dodavši da je Švedska zakazala u borbi protiv koronavirusa.

Švedski kralj: Švedska je zakazala u borbi protiv koronavirusa Facebook
17. 12. 2020

Švedska nije bila uspješna u borbi protiv pandemije koronavirusa, smatra švedski kralj Carl XVI. Gustaf. “Mislim da smo zakazali”, izjavio je švedski kralj u razgovoru za švedsku televiziju SVT koji je objavljen u četvrtak.
Istaknuo je da mu je osobito žao obitelji koje se nisu mogle oprostiti od svojih preminulih. “Mislim da je teško i traumatično iskustvo ne moći se srdačno oprostiti”, izjavio je.  

Na pitanje boji li se i on sam da će se zaraziti covidom-19, Carl Gustaf je odgovorio: “U posljednje vrijeme se to čini konkretnijem. Virus je sve bliže i bliže.

U studenom su i njegov sin, princ Carl Philip, i njegova supruga Sofia testirani pozitivno na koronavirus.

Švedska je do nedavno imala znatno blaže epidemiološke mjere s ciljem suzbijanja pandemije od ostalih zemalja. Kritičari su švedskim vlastima predbacivali da svojom strategijom ugrožava ljudske živote. Unatoč tomu, švedska vlada dugo vremena nije uvodila ograničenja te je umjesto toga izdavala preporuke građanima.

Suočena sa sve većim brojem novozaraženih, švedska je vlada sredinom studenog prvi put uvela obvezujuća ograničenja koja se, među ostalim, odnose i na okupljanja u javnosti i prodaju alkohola. 

U Švedskoj je od posljedica zaraze koronavirusom dosad preminulo više od 7800 ljudi. Oko 75 posto preminulih bili su stariji od 70 godina. Istovremeno je zabilježeno oko 350 tisuća zaraženih.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.