Sve su mi četvrti drage, ali Peščenica mi je posebno pri srcu, zadnje je što je napisao Milan Bandić. Završio je gdje je i počeo, na Pešći

Tamo gdje je počeo stvarati ime i karijeru tamo je i završio. Od radnika u Ledu i općini pa sve do gradonačelnika u čak šest mandata. Pešća je radnički zagrebački kvart u kojem je najdugovječniji zagrebački gradonačelnik napisao svoje prvo, a i zadnje političko slovo. Samo koji sat prije nego što mu je srce otkazalo, opraštajući se od života zaustavio se tamo gdje je za njega u zrelom životu sve i počelo. Napisao je post na FB u kojem se na svoj poseban način zahvaljuje zagrebačkom kvartu koju mu je bio odskočna daska za život. Bezbroj je puta kazao, opirući se konkurentima, kako ga samo dragi Bog može umiroviti. To se i dogodilo kasno sinoć. Srce je stalo Milanu Bandiću u stanu u Bužanovoj, samo kilometara dva od omiljene mu Peščenice. Ono što nikada nije uspjelo njegovim političkim protivnicima uspjelo je neupitnom, biologiji. Ostat će upamćeno kako je momak iz Pogane Vlake s naprtnjačom na leđima pristigao 1979. vlakom iz Perušića, Knina, Ogulina, Karlovca i zaustavio se na zadnjoj, zagrebačkoj stanici. Spomenik kralja Tomislava prvo je ugledao i jedino je tada njega zapravo poznavao. Bio je Pale sam na svijetu, jedini trabanti bile su mu zvijezde na nebeskom svodu, a otišao je tako da nema toga koji njega ne zna, a malo je bilo i onih koje on nije znao. Pratile su ga kontroverze, no ostat će upisan kao 47. po redu zagrebački gradonačelnik, kao političar koji je "vladao" na svoj poseban način metropolom 21 godinu, čak i od 2002. do 2005. kad je zbog alkohola za upravljačem i pokušaja podmićivanja policajca morao instalirati svoju produženu ruku i trbuhozborca Vlastu Pavić. Koliki je trag ostavio u gradu Zagrebu najbolje otkriva podatak kako je njime vladao 11 godina duže od legendarnog i omiljenog komunističkog gradonačelnika Većeslava Holjevaca (1952. - 1963.), 9 godina bio je više na poziciji čelnika Agrama od Adolf Mošinsky (1892. - 1904.), 10 od Milana Amruša (1890. - 1892.; 1904. - 1910.).

Sve su mi četvrti drage, ali Peščenica mi je posebno pri srcu, zadnje je što je napisao Milan Bandić. Završio je gdje je i počeo, na Pešći Boris Scitar/VLM/PIXSELL
28. 2. 2021

Samo koji sat prije nego što mu je srce otkazalo, opraštajući se od života zaustavio se tamo gdje je za njega u zrelom životu sve i počelo. Svakodnevno je obilazio brojne zagrebačke četvrti i neumorno bilježio na društvenim mrežama. Igra sudbine odlučila je da točku na i, da svoje zadnje rečenice posveti baš Peščenici koja mu je bila odskočna daska za sve ono što je napravio u životu. Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba. Evo s kojim se postom oprostio:

- Sve zagrebačke četvrti jednako su mi drage, ali jedna mi je uvijek posebno pri srcu - moja Peščenica. Ponosan sam na ono što smo u proteklih 21 godinu napravili na Peščenici: nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nova Radnička cesta, Domovinski most, Branimirova koju ćemo uskoro spojiti sa Sesvetama. Samo u ovom dijelu grada izgrađeno je 5 dječjih vrtića i 4 škole. Jedna od najmodernijih škola smještena je u Ivanjoj Reci, investicija je to vrijedna više od 100 milijuna kuna.
A dok bi neki otpad smjestili u Resnik, podsjećam da smo tamo nedavno otvorili novo reciklažno dvorište, a osim njega, samo u proteklih godinu dana područnu školu i novi dječji vrtić, novi objekt Mjesne samouprave, DVD-a. Na Žitnjaku smo otvorili ambulantu, započeli radove na novom vrtiću, a uskoro bi trebali krenuti i s izgradnjom doma za starije Žitnjak - idejni projekt je gotov. Gradit ćemo novu školu Dragutina Kušlana i knjižnicu. U Kozari putevima smo značajno podigli životni standard. Uveli vodu, odvodnju, plin! Asfaltirali smo prometnice i, što je najvažnije, nema više ‘Drek rivera’, odnosno otvorenih kanala kojima se širi nesnosan smrad. Umjesto toga, tamo je danas zelenilo, sportski tereni, dječja igrališta. U pripremi su papiri za višenamjenski objekt mjesne samouprave, DVD-a, kao i gradnja takozvane obilaznice Kozari Putevi. U planu je dogradnja osnovne škole Borovje i izgradnja dječjeg vrtića, kao i izgradnja sportskih terena i dječjih igrališta.
Mogu vam jamčiti da ćemo zajedno nastaviti ovim neumornim tempom.

Milana Bandića više nema. S njime je otišao i jedan hibridan način političkog upravljanja koji je sazdan od rodijačkih štela i koji se toliko dobro ispremrežio da ga je bilo naprosto nemoguće demontirati. Bio je svoj i poseban i nije se sramio svog stila dokazujući kako ima "cojones". Bezmudi sad su na redu i čereče ga nikad jače, a još se nije ni ohladio.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.