Stručnjaci i analitičari imenovali glavne rizike 2021. godine

Konzultantska tvrtka Eurasia Group imenovala je glavne rizike s kojima će se svijet suočiti 2021. godine.

Stručnjaci i analitičari imenovali glavne rizike 2021. godine Unsplash
10. 1. 2021

Prvo mjesto u ocjeni zauzela je "podijeljena Amerika": prema stručnjacima, dolazi doba kada će oko polovice američkih građana šefa države smatrati nelegitimnim. Kao što tvrtka napominje, odbijanje američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna rezultate izbora jedinstven je čin u povijesti SAD-a, koji naglašava koliko je Amerika podijeljena.

S gledišta analitičara, drugi najvažniji rizik je produljena pandemija koronavirusa. Naglašava se da će trajna pandemija ugroziti ljudske živote i političku stabilnost te globalnu ekonomiju. Distribucija cjepiva dovest će do podjele između bogatih i siromašnih, što će izazvati nerede u mnogim zemljama.

Na treće mjesto ocjene stručnjaci su svrstali borbu protiv klimatskih promjena, napominjući da će globalnu suradnju na ovom području zamijeniti konkurencija.

Također među ključne rizike godine, analitičari su uključili povećane napetosti u odnosima između Kine i Sjedinjenih Država, poteškoće s prijenosom povjerljivih podataka u druge zemlje, vjerojatnost sukoba u cyber prostoru, što će dovesti do tehnoloških i geopolitičkih rizika bez presedana . Također, stručnjaci su istakli probleme u turskom gospodarstvu koji će pogoršati situaciju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, slabljenje gospodarstava Bliskog istoka zbog niskih cijena nafte, predstojeću ostavku njemačke kancelarke Angele Merkel i političke, socijalne i ekonomske krize u Latinskoj Americi zbog izbora u nekim zemljama i pandemije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.